Društvo

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ СРЕДЊИХ ШКОЛА, НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИХ ИНСТИТУЦИЈА, ПРИВРЕДЕ И НАУЧНО ТЕХНОЛОШКОГ ПАРКА

САРАДЊА ЗА ДОБРОБИТ МЛАДИХ, ПРИВРЕДЕ И ГРАДА


Недавно је на Факултету техничких наука потписан Протокол о сарадњи између средњих школа, научноистраживачких институција, привреде и Научно технолошког парка, а поводом успостављања Стартап центра НТП Чачак. Циљ потписивања Протокола је умрежавање и сарадња образовних институција, привреде и НТП Чачак. Стартап центар НТП створиће боље пословне услове за младе (средњошколце, студенте и појединце са иновативним идејама) нашег града и региона. Корисници ће имати стручну, менторску, саветодавну и логистичку подршку да покрену и воде стартап тимове и сопствени бизнис у НТП. Подстицање технолошких унапређења, иновативности постојећих предузећа и подршка иновативних и технолошки развојних идеја биће такође одлика овог центра. Досадашња добра сарадња представља одличну основу за развијање институционализоване сарадње између научноистраживачких, образовних институција, привреде и НТП, која ће се реализовати кроз садржаје и активности предвиђене у Стартап центру, у комплексу који садржи: цоњоркинг простор, конференцијске сале, пословне канцеларије и лабораторије.

 

Захваљујући средствима Владе Републике Србије и Града Чачка, у укупном износу од 47.200.000 динара, наши суграђани ће у центру града, у делу Дома културе, добити најмодернији Стартап центар при Научно технолошком парку.

– У центру града је обезбеђено 620 метара квадратних, у простору дела Дома културе, где је тренутно библиотека. Када средином децембра изместимо библиотеку на локацију у Синђелићевој улици, овај простор у Дому културе биће намењен за све средњошколце, за оне који имају потребу за иновацијама, уопште за едукацијама, за једнодневне, или вишедневне семинаре, наравно, без накнаде. Обезбеђено је 47 милиона динара за грађевинске радове, али и за опрему, 3Д технологије, информационе технологије, електронику, као и за менторство. Надам се да ће то бити велики подстрек за све… Посебно ме радује што су и Музичка школа “Др Војислав Вучковић” и Школа за основно и средње образовање “1. новембар” потписале овај Протокол о сарадњи. Веома је важно да и особе са инвалидитетом имају могућност да се још од средњег образовања укључе у овај програм и да, наравно, као крајњи резултат имају запослење – рекао је градоначелник Милун Тодоровић.

Средњошколцима и студентима биће омогућено коришћење просторија, лабораторија, савремених технологија, стручне и саветодавне помоћи у циљу формирања стартап идеја, њихове реализације и пласирања на тржиште.

– Влада Србије је за опремање Стартап центра НТП Чачак издвојила 46 милиона динара, док је Град Чачак определио 1,2 милиона. Поред обезбеђеног простора од 620 метара квадратних, Град ће наставити да финансира и неке комуналне трошкове. У првој фази изградње НТП биће заступљен, пре свега, ИТ сектор. Наравно, ту не можемо имати неке производне моделе, али надамо се да ћемо у некој следећој фази изградње НТП имати и тај део – изјавила је заменица градоначелника Милица Дачић.

Према речима Мирка Пешића, в. д. директора Научно технолошког парка, циљна група су ученици и студенти, као будући корисници Стартап центра, а потписаним Протоколом дефинисано је да су сви ресурси НТП на располагању научноистраживачким и образовним институцијама и привреди, без икакве накнаде.

– Потписивањем Протокола о сарадњи, преко НТП, привреднике директно повезујемо са младим генерацијама, са ученицима и студентима, како би они у фази свог образовања били стално у контакту са привредом, кроз повремене послове, или стручну праксу. Такође, ова сарадња је важна и за решавање одређених задатака који се у привреди појављују, или када привреда поставља своје захтеве које научно-образовне институције могу да испуне. Јако је битно да постоји стална комуникација и сарадња између образовног и привредног сектора, наравно, уз подршку локалне самоуправе и јавног сектора, јер су то основни стубови развоја друштва. Стартап центар је прединкубациони центар НТП који ће пружити пуну подршку младима у развоју, до тренутка стицања пословне зрелости и спремности да оснују своје компаније и покрену своју стартап предузетничку идеју, или технолошко развојну идеју. Наш план је да будући НТП има неколико хиљада квадрата пословног простора и да то буде наредни корак након Стартап центра, да будући предузетници имају простор да раде и да се развијају у озбиљном пословном амбијенту, уз подршку НТП, у стручном, саветодавном, инфраструктурном смислу  – рекао је в. д. директора НТП-а Мирко Пешић.

Да је потписивање овог Протокола о сарадњи веома важно за наш град и околину, потврдио је и председник Форума привредника Драган Чакаревић:

– Мислим да ће сва четири удружења, на челу са Форумом привредника, успешно координирати са школама и привредом, што је много важно за наш град и средину. На тржишту рада већ дуго недостају одређени кадрови. Радујем се поптисивању Протокола, јер се надам да ће ова сарадња бити врло корисна и успешна за све, за младе, привреду и читав град.

За средње школе ова сарадња пружа велике могућности, односно да се ученицима који се школују за свет рад, омогући да имају бољу везу са потребама привреде Града Чачка.

– С друге стране, НТП ће пружити могућност ученицима свих наших средњих школа да користе све потенцијале, у циљу додатног информационог образовања. Сви ученици који буду наставили школовање или на нашим чачанским факултетима, или ван Чачка, под покровитељством НТП, имаће подршку за реализацију неке своје идеје у пословном свету, за покретање одређене производње. Ова сарадња ће сигурно бити на добит свих наших ученика, без обзира на то да ли ће они одмах после средње школе потражити запослење, или ће наставити даље своје школовање – нагласио је директор Гимназије Иван Ружичић.

Стартап центар је први корак за даљи развој пословног комплекса Научно технолошког парка, који ће бити у индустријској зони Града Чачка. Градоначелник Милун Тодоровић је подсетио да су од ЕУ ПРО фонда добијена средства у износу од 30.000 евра за пројектовање будућег пословног комплекса НТП и најавио да ће се и наредне године аплицирати за додатна средства. То ће, како је истакао градоначелник, након прве фазе, онима који се оснаже, помоћи да развију свој посао и да временом прерасту у велике компаније.

Н. Р.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.