Društvo

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОГРАМА РАЗВОЈА ТУРИЗМА ГРАДА ЧАЧКА

ГОСТОЉУБИВОСТ ЧАЧАНА – БУДУЋНОСТ РАЗВОЈА ТУРИЗМА

 

У уторак, 22. јануара, одржана је презентација Програма развоја туризма града Чачка од 2019. до 2024. године, на чијој изради су, поред локалних туристичких радника, били ангажовани и наши најпознатији професори и стручњаци из различитих области туризма, на челу са професорком др Снежаном Штетић. Програм развоја туризма је стратешки документ који у суштини представља планове даљег развоја туризма Чачка.

– Пошли смо од Стратегије развоја туризма Србије, јер је то кровни документ на основу кога се раде и програми развоја туризма Чачка. Најбитније је било да се сними тренутно стање, односно шта је будућност за развој туризма Чачка. Врло је важно што смо успели да сагледамо све јаке и слабе тачке, недостатке и претње, све природне и антропогене ресурсе који постоје на овој територији. Чињеница је да Чачак има изузетне потенцијале, компаративне предности. Међутим, уколико се оне не укључе у развој туризма онда ће то остати мртво слово на папиру – нагласила је професорка Штетић.

Према њеним речима, најважније за развој туризма Чачка је учешће локалне заједнице:

– Приликом наших истраживања урадили смо анкете са становништвом и туристима који долазе у Чачак. Резултати су позитивни, јер све оно што је изнад оцене три сматрамо да је у функцији развоја туризма, а испод три је претња за развој туризма. Најважнији елементи анкете били су изнад оцене три. Изузетно је све изнад оцене четири, а то је пре свега гостољубивост грађана Чачка, што и јесте будућност развоја туризма.

У анкети је наведено двадесетак облика туризма, јер се туристичка тражња стално мења и оно што је било интересантно туристима пре пет или 10 година, сада није у фокусу интересовања.

– Неки видови туризма су већ развијени, неки се развијају, а о некима становници чак и не размишљају, јер мисле да то није за Чачак. Увек дајем пример наутичког туризма. Наутички туризам нису само велики бродови, крстарице, то су мала пловила којих већ има. Али, треба их укључити у туристички развој, не само када се најави нека група, већ да имамо катамаране који су стално ту и које ће користити домаћи и инострани гости. Затим, сеоски туризам у Чачку није развијен, а постоје изузетни потенцијали – наводи Снежана Штетић.

Професорка подсећа да је прошле године светом путовало више од 1,4 милијарде туриста и сматра да је управо туризам шанса да се врати велики део становништва у Чачак. Према њеним речима, због тога је направљен акциони план којим је предвиђено велико улагање у инфраструктуру.

– Жеље су једно, а могућности друго. Има доста ђачких екскурзија, али немају где да паркирају аутобусе. Кроз акациони план, у сарадњи са локалном заједницом, видели смо где су те могућности и већ се анализирају предлози за паркирање великих аутобуса.

Туризам је будућност Чачка, један од изузетних покретача развоја града, а програм развоја је изузетно битан зато што не треба улагати у оно што не може да се развија.

– Нажалост, мали је број рецептивних агенција које доводе туристе у Чачак или у Србију. Све су махом иницијативне и одводе наше људе по “белом” свету. Прошле године Туристичка организација Чачка је успела да оснује једну рецептивну туристичку агенцију и ту је Чачак испред многих градова – објашњава професорка Штетић.

Директор ТОЧ-а Војин Јаковљевић подсећа да је новац за израду програма развоја туризма био опредељен још 2015. године, али да је тек сада урађен. Овај програм дефинише јасне правце развоја туризма и улагања у туристичку инфтраструктуру. Јаковљевић је такође подсетио да је недавно отворена марина за чамце на језеру Међувршје, као и неколико инфо центара:

– Све ово је основна туристичка инфраструктура, коју ми 20 година нисмо имали. Сада смо већ испунили неке основе за развој туризма. Програм развоја туризма града Чачка до 2024. године требало би да усвоје одборници Скупштине града на првој наредној седници. Ове године биће отворене и “Римске терме” у центру града, за шта је издвојено 2,5 милиона динара.

Иначе, највише туриста и даље долази у Атомску бању, али се уочава и већа заинтересованост за Овчарско-кабларску клисуру, наше манастире и познате историјске локалитете.

Н. Р.

Антрфиле:

КАТЕГОРИЗАЦИЈА МАНИФЕСТАЦИЈА

 

Туристичка организација Чачка је прошле године урадила и категоризацију манифестација. Иначе, Србија има више од 3.000 манифестација, а Правилник о категоризацији манифестација је урађен да би се “увео ред”, да се види које манифестације својим квалитетом заслужују да добију, прву, другу, трећу или четврту категорију.

– У Чачку смо урадили категоризацију 10 манифестација и тиме смо успели да направимо путоказ ТОЧ-у које манифестације заслужују да се пласирају и на међународном тржишту, а које имају велике потенцијале, али у њих треба улагати. Од преко 70 манифестација које су различитог типа на локалу, 10 су сврстане у четири категорије. Али ова категоризација није заувек, већ за три године. На пример “Купусијада” у Мрчајевцима је добила прву категорију, али за сваку манифестацију смо рекли шта још недостаје. Има значајних и спортских, као и музичких манифестација. Иначе, Чачак ће ове године бити место сусрета организатора манифестација из читаве Србије – најавила је професорка Штетић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.