Aktuelno Društvo

ПРИОБАЉА И КОРИТА И ДАЉЕ НА УДАРУ

КОМУНАЛНА ПОЛИЦИЈА СА ДВЕ ФОТО-КЛОПКЕ ВОДИ БОРБУ ПРОТИВ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА

Мобилне фото-клопке, које комунални полицајци од пре осам месеци постављају на критична места на територији Чачка, само су донекле поправиле стање што се тиче дивљих депонија. Први резултати били су добри, јер су на неким местима, после писања прекршајних налога, нестали ови ружни призори. Али често, не би прошло пуно времена, “ницале” су нове дивље депоније, на само неколико стотина метара од старих. У комуналној полицији кажу да би ова борба била много успешнија када би имали више ових уређаја, али и савременију додатну опрему, пре свега фото-апарате.

Милена Јовановић, начелница чачанске Комуналне полиције, наводи да се фото-клопке и даље постављају на исте локације, као и на почетку примене, јер су то и сада најкритичнија места – приобаља и корита Западне Мораве и Чемернице, Љубић поље, Улица 565… Прелићи су честа мета безобзирних грађана, јер је на великом простору, на неколико десетина метара од саме реке, направљена велика депонија. Јовановићева каже да такве локације чешће контролишу и да ће то бити пракса и убудуће.

– На неким локацијама, где смо починиоцима писали прекршајне налоге, примећујемо да се мање праве дивље депоније… Понегде су потпуно нестале, као у Мојсињу поред Мораве, у Доњој Горевници… Али на другим местима се праве нове депоније, понекад на удаљености од свега неколико десетина метара од старих – каже начелница, уз напомену да један од уређаја тренутно неисправан. Она наглашава да су само два уређаја недовољна и да је ова служба још крајем прошле године тражила да се набави још десет фото-клопки.

– Надамо се да ћемо те уређаје добити до септембра, што би нам знатно олакшало да откријемо прекршиоце. Јер фото-клопке имају могућност да нас порукама обавесте о прекршају. У протеклом периоду писали смо 14 прекршајних налога – за бацање отпада у реку, ван посуда предвиђених за смеће, за депоновање отпада на површини јавне намене… Прошлог месеца фото-клопком откривен је један предузетник, који је ауто-отпад незаконито одлагао на дивљу депонију у Прелићима, поред саме Мораве. Фото-клопка је забележила да је само у једном дану четири пута довожен овај отпад. Поред писања прекршајног налога и казне од 25.000 динара у фиксном износу, овом предузетнику је наложено да очисти ту локацију, а мора имати и уговор са фирмом која складишти такав отпад. Каснијим обиласком терена утврдили смо да тог отпада више нема – објашњава Јовановићева и додаје да је, приликом редовне патролне активности, откривено правно лице, које је у центру града у канте за смеће бацало отпад животињског порекла.

Поред тога што комунални полицајци патролирају на многим локацијима, и сами грађани често их обавештавају о депонијама или траже да се поставе фото-клопке на појединим местима. Такве пријаве су стигле од мештана из Горње Горевнице, Љубић поља, где је депонија направљена на туђем приватном поседу…

– Наш утисак је да је град чистији, али и даље апелујемо на грађане, не само да прописно одлажу смеће, већ и да реагују на сваки комунални прекршај. Могу да нам пошаљу пријаву или да нам доставе информације на број телефона 032-342-022 – каже начелница, истичући да је пракса да се прво упозоре прекршиоци, а ако то нема резултата, поступа се репресивно.

Према градској Одлуци о комуналном реду и општем уређењу Града Чачка, за прекршиоце, односно за бацање смећа на недозвољена места, предвиђене су фиксне  новчане казне. За физичка лица казна је 5.000, за предузетнике 25.000 динара, а за правна лица 50.000 динара, уз 5.000 одговорном лицу.

В. Т.

ЗА ГРАЂЕВИНСКИ ШУТ СТАРА ЦИГЛАНА

Начелница Милена Јовановић наводи пример са Спомен парка, где је у контејнер непрописно одлаган грађевински шут. Прекршилац је након реаговања Комуналне полиције, уклонио отпад. Она каже да је за грађевински шут предвиђено одлагање на простору старе циглане у Улици Драгослава Пауновића.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.