Kultura

ПТИЦЕ, ЧАРОБНА ИНСПИРАЦИЈА

НАГРАЂЕНИ НА 35. ДЕЧЈЕМ МАЈСКОМ САЛОНУ

“Чудесни свет птица” била је тема 35. Дечјег мајског салона, који традиционално организује Народни музеј, подстичући креативност ученика основних школа Моравичког округа. Овогодишњем салону ликовно надарених одазвале су се 24 школе из Чачка, Лучана и Горњег Милановца. Приспело је 1.106 радова, од којих је за излагање у Галерији Народног музеја одабрано 750. Изложбу је, 24. маја, отворио и најуспешнијима доделио награде Владан Милић, помоћник градоначелника за друштвене делатности, речима подршке младим креативним људима, међу којима ће се сигурно појавити у неки будући значајан уметник.

О инспиративном и тајновитом птичијем свету, као мотиву овогодишњег Дечјег мајског салона говрила је директорка Музеја Делфина Рајић истакавши да је ова тема допринела “међусобном зближавању људи и птица”, и бољем разумевању овог јединственог света фауне, који живи по сопственим правилима, а према којима своје активности често управља и човек, често и несвесан да се “мора дубље загледати у законе природе, да би живео с њом у хармонији”. Много о свему томе, може се научити, управо од раскошне популације птица.

И ове године, жири који је радио у саставу: сликар мр Магдалена Властелица, дипл. костимограф Сања Живановић и историчар уметности Делфина Рајић, доделио је десет равноправних награда. Осим Народног музеја књиге којима се награђују ученици сваке године дарује и Завичајно друштво “Чачани”.

Награде Најуспешније радове послали су: Ирена Ружић, 6/2 ОШ “Академик Миленко Шушић”, Гуча; Душанка Баралић, 8/5 ОШ “Др Драгиша Мишовић”, Чачак; Јована Милосављевић, 8/1 и за колективни рад Михаило Нешовановић, Теодора Панић и Данило Раонић, 5/2 ОШ “Милан Благојевић”, Лучани; Мина Пешић, 7/2 ОШ “Милица Павловић” Чачак; Кристина Мијушковић, 7/2 ОШ “Прељина” у Прељини; Катарина Ђурић, 8.р. Сликарска радионоца “Звезда Хелиос”, Горњи Милановац; Анастасија Аћимовић, 7/4 ОШ “Танаско Рајић”, Чачак; Милица Мијаиловић, 8/2 ОШ “Татомир Анђелић”, Мрчајевци; Ива Рајић, 6/3 ОШ “Филип Филиповић”, Чачак. За најбољи понуђени избор радова жири је одлучио да награди ОШ “Др Драгиша Мишовић” из Чачка, а награду за најуспешнију школу, уметничку слику, додељује Центар за визуелна истраживања “Круг”, ликовног уметника Божидара Плазинића.

Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.