Aktuelno Sport

У ДРУШТВУ СВЕТСКОГ ПРВАКА СВЕ ЈЕ ЛАКШЕ

Често имамо предрасуде према онима који су у некој дисциплини достигли сам врх и сматрамо да су они, нама обичним смртницима, недоступни. Увек има има и оваквих и онаквих искустава, али, када је спорт у питању, она су углавном позитивна. Спортисти су, ипак, људи другачијег кова. Само они знају колико су препрека морали да пређу да би дотакли звезде. Колико су пута падали, па се опет подизали и дошли до тога да им се сви дивимо. Због тога су они увек спремни да помогну онима који крче стазу успеха и чији су идоли. Најбољи пример несебичности и људскости показали су недавно Немања Мајдов и његова породица.

Немања са оцем Љубишом, Огњеном и братом Стефаном

За почетак, ко је Немања Мајдов? Они који можда слабије прате, тзв. мале спортове, ради се о човеку који је 2017. донео Србији, после 37 година чекања, златну медаљу са Светског првенства у џудоу. Прошле године био је други на Европском првенству, а стицај несрећних оконости га је омео да одбрани светско злато из Будимпеште и у Азербејџану.

Путем друштвених мрежа Немањин отац Љубиша је сазнао за малог Чачанина Огњена Бојовића. Имао је прилику да види са колико упорности и самодисциплине вежба овај деветогодишњак и са каквим проблемима се сусреће његова породица. Та прича га је подсетила на све оно што је он прошао са својим синовима и јавио се са жељом да помогне.

  • Кад нам је стигао позив од породице Мајдов да дођемо у Источно Сарајево, будемо њихови гости и да се Огњену омогуће тренинзи у њиховом клубу “Рандори” и то све без икакве надокнаде, једноставно нисам могао да верујем – каже у једном даху Огњенов отац Ненад.

Породица Бојовић је осам дана, почетком фебруара, била уважен гост у породичној кући Мајдов, а Огњен је паклено тренирао три пута дневно. Два тренинга су била посвећена физичкој припреми, док се на вечерњем радило на техници и борбама.

Техника за уџбенике

  • Тренирање са светским шампионом је нешто о чему сам раније само сањао. Немања ми је показао неколико нових захвата. Упутио ми је много важних савета, не само када је џудо у питању, већ и схватање спортских обавеза и начин како прихватити успоне и падове, којих је увек у спорту – са пуно озбиљности Огњен објашњава са каквим сазнањима се вратио у Чачак.

Током тренинга наш суграђанин је могао да се увери са колико озбиљности се ради у “Рандорију”. Дисциплина је максимална. Слабе оцене нису дозвољене. Старијима је забрањено тетовирање. О свему се води рачуна.

У “Рандорију“ се негују патриотска осећања

За време боравка у Источном Сарајеву Огњен је учествовао на међународном турниру у Бања Луци и освојио је прво место. То је било прво такмичење у овој години, које је наговестило успешну сезону.

 

Први овогодишњи трофеј

И пред његовим ментором је изузетно значајан период. Потребно је изборити Олимпијску визу. Ту је и Светско првенство. Велика су искушења испред овог сјајног спортисте и човека. Остаје нада да ће повреда колена, која доста дуго мучи Немању, са успехом бити санирана и да ћемо моћи да прослављамо још много његових медаља.

Породица Бојовић се отиснула на пут препун неизвесности и препрека, али пут којим се мора ићи ако се жели до самог врха. Сви стоје иза Огњена и спремни су да издрже сва искушења. Пажњу и разумевањем којим су били окружени у дому Мајдов не могу да опишу, јер су често у својој околини били несхваћени. Ипак, истичу да има и оних који потпуно разумеју њихову ситуацију и зато не заборављају да подсете да је све ово време уз њих Зоран Бојовић, власник бензинске пумпе “Леонардо”, који им несебично помаже и увек је ту да стане из Огњена и да му подршку на његовом путу.

В. Д.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.