У „Зрачку“ обележен Дан аутизма

Представа „Шта ћу бити кад порастем“ није једина коју су ученици Медицинске школе извели за кориснике Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју „Зрачак“.

DSCN4451

Будући акушери, медицински техничари, васпитачи… ангажовали су се и раније, нарочито уочи празника. Овога пута повод је био Дан аутизма, који се обележава 5. априла.

– Десетак ученика акушерског и васпитачког смера припремило је представу „Шта ћу бити кад порастем“. Корисницима „Зрачка“ је потребна наша подршка и зашто је не би имали. Они су у много чему бољи од људи који себе називају „здравима“. Приређивали смо им и раније представе, а осим ученика, ангажовали су се и наши професори – каже Маријо Бејтић, ученик Медицинске школе и један од глумаца у представи.

Представа коју су средњошкоци извели у „Зрачку“, била је право уживање за публику. Успели су све да анимирају, не само кориснике са аутизмом.

 

– И њима су најпотребнији љубав и пажња. Имамо 13 корисника са аутизмом, петоро млађих од 18 година, остали су пунолетни – подсећа Драгана Тимотијевић, стручни сарадник у „Зрачку“.

На аутизам могу указати проблеми у чулном опажању, говору, мишљењу и разумевању социјалних ситуација. Учесталији је код дечака, него код девојчица.

 

Аутизам није ментална болест, не настаје због родитеља који не обраћају пажњу на своју децу, емоционалне лишености и стреса, напомиње у Савезу удружења Србије за помоћ особа са аутизмом.

Особе са аутизмом нису неваспитане, него осећајне, желе друштво, могу да се образују и да раде.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.