Aktuelno Grad

У СУСРЕТ ДАНУ ГРАДА: ТРАСИРАН ПУТ ЗА БРЖИ ПРИВРЕДНИ РАЗВОЈ ЧАЧКА

   

Градско руководство је у протеклих годину дана уложило велике напоре да створи повољнији амбијент за развитак привреде и повећа стопу запослености у нашем граду, опредељујући значајна средства за мере активне политике запошљавања. Када је реч о капиталним инвестицијама, планови за 2018. годину су били амбициозни, а о томе колико је од свега планираног и реализовано за “Чачански глас” говоре челници градског руководства. 

Како наводи градоначелник Чачка Милун Тодоровић, ову годину су обележиле бројне активности на пољу реализације великих инфраструктурних пројеката, који су финансирани градским, али и државним средствима. Остварена је изузетна сарадња локалне самоуправе са свим републичким органима и предузећима. Инфраструктурни радови на територији Града Чачка били су првенствено усмерени на опремање две индустријске зоне, у Прељини за стране, а у Коњевићима за домаће инвеститоре, али су и остали радови на подручју читавог града реализовани неометаном динамиком. Опремање нове индустријске зоне у Прељини је завршено у рекордном року, што је потврдила и изјава власника „Форверка“ Петера Келена, приликом полагања камена-темељца за нову фабрику, да нигде у свету није видео ефикасност, какву је доживео у Чачку, а да његова компанија, иначе, има 18 фабричких погона у девет земаља. Таква похвала представља потврду доброг рада, али и обавезу да се настави још снажнијим темпом у остваривању зацртаних циљева.

– Камен темељац ,који су положили председник Вучић и др Јирген Мелер за изградњу фабрике „Форверк“ у новој индсутријској зони, представља својеврстан залог развоја, не само Чачка, већ и региона. Радови на тој локацији теку запањујућом брзином. Ових дана биће започета пробна производња, а комплетна изградња фабричког погана би требало да буде завршена крајем марта, тако да се отварање фабрике и почетак производње у пуном профилу очекују средином априла. Са „Виленд електриком“ и још једним заинтересованим, опет немачким инвеститором, очекујемо да ће у индустријској зони у Прељини бити запослено више од 2.000 наших суграђана. Сматрамо да ће отварање нових фабричких хала у пословној зони у Прељини много допринети и домаћој привреди, јер ће страним инвеститорима, свакако, бити неопходна пословна сарадња са нашим привредницима, што ће довести до трансфера знања, посебно у области нових технологија, са којима смо у неком прошлом времену изгубили корак. Према подацима Националне службе за запошљавање, у Чачку је тренутно незапослено 7.200, док је у јулу 2016. године без запослења било око 9.450 лица. Аутопутеви, које држава гради и близина аеродрома „Морава“, у Лађевцима, доприносе унапређењу пословног амбијента и то се препознаје и кроз чињеницу да нас врло често посећују знатижељни инвеститори, који изражавају жељу да овде лоцирају своју производњу – истакао је Тодоровић.

Када је реч о индустријској зони у Коњевићима, изградња сервисне саобраћајнице, са пратећом инфраструктуром (водоводом, канализацијом, кишном канализацијом, реконструкцијом електромреже и двоструким напајањем), налази се у завршној фази. Вредност предвиђених радова је 50 милиона динара. Асфалтна конструкција је завршена, а тротоари ће бити урађени до краја године. Планирано је да се у градском буxету за наредну годину определи и додатних 22 милиона динара за наставак ових радова.

– Имали смо одличну подршку предузећа „Електропривреда Србије“, пустили смо у рад трафо-станицу 35/10 киловолти на простору индустријске зоне у Прељини. Таква трафо-станица није урађена у нашем граду више од две деценије, а сада имамо најаву да ће још једна оваква бити урађена током 2019. године у МЗ Мрчајевци, јер је то подручје најугроженије, када је реч о снабдевању електричном енергијом. Са представницима ЕПС-а смо разговарали и о изградњи трафо-станице довољног капацитета за домаће привреднике у индустријској зони Коњевићи – рекао је Тодоровић.

Остатак текста пеоцитајте у данашњем броју „Чачанског гласа“.

Индустријска зона у Прељини

Полагање камена темељца за изградњу фабрике немачке компаније „Форверк“, Прељина

 

Паркинг у индустријској зони у Прељини

 

Трафо станица у Прељини

 

Индустријска зона у Коњевићима  

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.