Aktuelno Kultura

Француски филмски караван – циклус ГЛУМИЦЕ

Понедељак, уторак 26. и 27. новембар 2018.
Мала сала Дома културе у 18:00 и 20:00

ПОНЕДЕЉАК  у 18:00

ЦЕЗАР И РОЗАЛИЈА

Откако се развела од Антоана, Розалија живи са Цезаром. Из везе са Антоаном има ћерку која представља једину везу између њих двоје. Када се појави Давид, њен бивши љубавник, Розалија се поново заљубљује. Схватајући да ће млада жена да га напусти, Цезар предлаже Давиду да живи са њима. Два мушкарца убрзо постају пријатељи.
Режија: Клод Соте
Улоге: Роми Шнајдер, Ив Монтан, Сами Фреј

ПАКАО

20 часова

Године 1964, Анри-Жорж Клузо почиње снимање филма ’Пакао’ са Роми Шнајдер и Сержом Ређанијем, причу о менаџеру хотела који је болесно љубоморан због своје жене. Међутим, након три недеље, режисер се разболео и снимање је прекинуто. Серж Бромбер и Руксанда Медреа су реконструисли Клузоов филм тако да је у овом остварењу из 2009. гоине један део документаран и приказује снимање оригиналног филма са сведочењима техничара и глумаца, а други је играни у коме Беренис Бежо и Жак Гамблан преузимају улоге глумаца из недостајућих сцена.
Режија: Серж Бромбер и Руксанда Медреа
Улоге: Роми Шнајдер, Серж Ређијани, Беренис Бежо и Жак Гамблан

 

УТОРАК, 27. новембар у 18:00
ЖИЛ И ЏИМ

Радња филма се одвија у периоду од 1912. до 1933. године, а главни јунаци су Немац Жил и Француз Џим. У Паризу, обојица се заљубљују у Катрин, и тројац постаје нераздвојно друштво одлучно у намери да живи живот пуним плућима упркос светском рату који бесни око њих. Када Жил изјави своју љубав Катрин, Џим одлучи да се повуче упркос својим властитим осећањима. Жил и Кетрин се венчавају и добију ћерку, међутим Катрин је и даље заљубљена у Џима.
Режија: Франсоа Трифо
Улоге: Жана Моро, Оскар Верне, Анри Сер

УТОРАК, 27. новембар у 20:00
ЛИФТ ЗА ГУБИЛИШТЕ

Жилијен Таверније је успешни бизнисмен који је у емотивној вези са шефовом супругом. Њих двоје одлучују да убију њеног мужа и да тај чин прикажу као самоубиство. Након убиства Жилијен установи да је заборавио да уклони један од трагова и враћа се на место злочина, али остаје заробљен у лифту. У исто време, младић и девојка из суседства украду му аутомобил. Њих двоје ће стицајем околности починити злочин за који ће бити окривљен Жилијен.
Режија: Луј Мал
Улоге: Жана Моро, Морис Роне, Жорж Пужули
Нови циклус Француског филмског каравана посвећен је двема великим дивама француске кинематографије, Роми Шнајдер и Жани Моро.
Заштитни знак Роми Шнајдер (1938-1982) био је лик аустријске принцезе Сиси који је тумачила на почетку каријере у филмској трилогији редитеља Ернста Маришке (1955-1957). Играла је у филмовима Жака Дереа, Џозефа Лоузија, Клода Шаброла, Косте Гавраса, Бертрана Тавернијеа и других значајних редитеља укључујући и филм ’Групни портрет с дамом’ нашег прослављеног синеасте Александра Саше Петровића.

Звезда Жане Моро (1928-2017), иконе новог таласа, засјала је пуним сјајем у филму Луја Мала ’Лифт за губилиште’, после кога су уследила незаборавна остварења ’400 удараца’ Франсоа Трифоа, ’Опасне везе’ Рожеа Вадима, ’Жил и Џим’ Франсоа Трифоа, ’Ева’ Џозефа Лоузија, и многи други у дугогодишњој каријери. Играла је култне улоге, обележавајући француску музику и позориште.

Роми Шнајдер и Жана Моро глумиле су само једном заједно, у филму ’Процес’ (1962) у режији Орсона Велса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.