Kultura

Чачанин Радоје Јанковић у Октобарској револуцији

Радоје Јанковић у Октобарској револуцији

Мајор Радоје Јанковић, Чачанин, школски друг песника Владислава Петковића Диса, учесник Мајског преврата 1903. године, црнорукац, осуђеник у солунској афери, потом дипломата у Америци и Албанији, књижевнник и политичар, био је очевидац бурних  дешавања у Русији 1917. године који су променили токове светске историје.

 

Догађаје који су претходили победи прве пролетерске револуције којима лично присуствује, Радоје Јанковић описао је у  дневничким белешкама које вољом његове кћерке др Видосаве Јанковић баштини Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ у Чачку. Јанковић веродостојно сведочи о  паду царизма, петроградским дешавањима и политичким борбама, заблудама, описује сусрете с главним актерима руске револуције, понашање савезника и хаотично стање на Источном фронту, али и обичног, малог човека у вихору светских збивања који сања о уједињењу пролетера свих земаља.

Поводом стогодишњице Октобарске револуције, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ организује у уторак, 7. новембра 2017. године у 12 часова у Одељењу за одрасле читаоце пригодну изложбу на којој ће први пут бити изложена артефакта из Јанковићеве личне архиве. До сада непознато сведочење овог Чачанина који је учествовао у многим историјским збивањима Србије  у првој половини 20. века и оставио богату писану грађу, свакако ће на нов начин осветлити Октобарску револуцију. Јанковићеве „руске године“ ускоро ће бити сложене у занимљиву књигу која ће говорити  о српским официрима  за време Првог светског рата.

О Радоју Јанковићу и Октобарској револуцији говориће овим поводом др Милош Тимотијевић, др Богдан Трифуновић и аутор изложбе Даница Оташевић.

Добро дошли!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.