Ivanjica Region

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О СУБВЕНЦИЈИ

Подносиоци 49 одобрених захтева за набавку опреме за наводњавање потписали су уговор о додели општинских субвенција за ове намене. Биће исплаћено укупно 1.472.000 динара.

     Подстицаји су најчешће тражени за набавку система кап по кап, резервоара и каца за воду, пумпи и цеви што се углавном користи за наводњавање малињака. Подносиоци захтева са пребивалиштем у КО Ивањица ће добити повраћај 50% од вредности предрачуна без ПДВ-а, а они из осталих катастарских општина 65%, а максималан износ је 35.000 динара.

     Александар Маричић из Међуречја, заселак Рокци, субвенцију користи за набавку система кап по кап у свом малињаку површине 20 ари. Каже да је то стари а делом нови засад. Без обзира што му је ово допунска делатност, жели да уз подстицај побољша приносе закључујући да без наводњавања нема малинарства.

     Да ће ова субвенција много значити потврђује и Петар Зечевић из кушићког засеока Деретин.

     -Пре неколико година сам довео воду а сада сам уз повраћај средстава набавио цеви и такозване топове за наводњавање. Врло је тешко гајити малину у овим временским условима. Услед веома високих температура доживела је шок. На 35 ари раније сам имао принос од 300 килограма по ару. Потом је пао на 160 килограма, а ове године испод 100 килограма. Надам се да ћу уз систем за наводњавање повратити принос. Најбоље би било кад би могло да се залива читав дан.

     Приметно је да је за субвенцију конкурисало и доста жена. Једна од њих је и Милка Максимовић  која је уз подстицај набавила опрему за заливање новог малињака. Засад је подигнут такође уз субвенције на површини од 10 ари колико, каже, може да обради.

     За реализацију програма мера подршке пољопривреди у овој години опредељено је 14 милиона динара. По речима председника општине Момчила Митровића, услишене су жеље и потребе пољопривредника. Он каже да ће се настојати да следеће године буде обезбеђено  више средстава како би се газдинства проширила и јачала.

     Пре овог позива реализована је и субвенционисана набавка сточне хране за јунице старости од 12 до 28 месеци за шта је утрошено нешто више од 2,75 милиона динара. Овај подстицај искористило је 89 газдинстава за 139 грла. Уследиће расписивање јавних позива за субвенционисану набавку вадилица кромпира, ливадских косачица и опреме за пчеларство. 

Текст и фото: Ј. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.