Kultura

„Празником светлости“ отворена манифестација „Ужице – Национална престоница културе 2024.“

Пише: Виолета Јовичић

На Градском тргу у Ужицу, синоћ је свечано почела манифестација „Празник светлости“ у оквиру пројекта „Ужице – Национална престоница културе Србије 2024.“ Пре централног догађаја у Народном позоришту присутнима су се обратили градоначелница Ужица, др Јелена Раковић Радивојевић и министарка културе у Влади Републике Србије, Маја Гојковић.

– Ово је велики дан за Ужице и читав Златиборски округ, не сумњам да ће Ужице испунити сва очекивања и да ће исписати историју, баш као што је то урадио Чачак, као Прва Национална престоница културе. Напретку Србије у претходних година допринела је и децентрализација културе на чему чврсто инсистирам од када сам министарка. Култура мора да припрада свима, и то је изузетно важно због наших славних предака – рекла је Маја Гојковић, министарка културе.

Маја Гојковић, министарка културе

Градоначелница је истакла да сада почиње једно, потпуно, ново поглавље за читаво Ужице и његове становнике.

– Ужице са великом радошћу отпочиње ово ново поглавље, култирног деловања и радује се свему што долази. Сада почињемо исписивање нове историје, која ће бити упамћена, али настављена. Ослањајући се на културно наслеђе, са визијом будућности, бринули смо о свим програмима и њиховој реализацији, са циљем да оно што се збива у години када је Ужице – Национална престоница културе Србије, буде јак темељ за сва будућа деловања, будуће генерације и једно од највећих сећања које ће наставити да сија – рекла је др Јелена Раковић Радивојевић, градоначелница Ужица.

др Јелена Раковић Радивојевић, градоначелница Ужица

У програму који су водили ужичани Ирина Вукотић и Иван Босиљчић, учествовали су фолклорни ансамбли, као и Народни оркестар Радио телевизије Србије.

Публика је имала прилику да види сликовито приказане приче о граду на Ђетињи, а програм је завршен спектакуларним ватрометом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.