G.Milanovac

4Д ултразвук пуштен у рад

Председник општине Дејан Ковачевић угостио је данас министарку без портфеља задужену за демографију и популациону политику Славицу Ђукић Дејановић  како би заједно пустили у рад 4Д ултразвучни апарат.

Пре одласка у Дом здравља, Ковачевић и Ђукић Дејановић одржали су састанак у кабинету председника општине, ком су присуствовали и њихови сарадници. Главне теме састанка биле су мере популационе политике и подстицај рађања.Након састанка заједно са сарадницима упутили су се ка Дому здравља, како би свечано пустили у рад 4Д ултразвучни апарат.

Министарка Славица Ђукић Дејановић честитала је Милановчанима, како је рекла, што су први ставили у функцију бесповратна средства за подстицање демографског развоја Србије и купили 4Д ултразвучни апарат који је од јутрос у функцији: „ Овај 4Д ултразвучни апарат ће олакшати или ће помоћи бољи пут ка здрављу материнства жена које су у трудноћи или жена које планирају трудноћу. Начиннакојисмодошлидоовогапратајебиоједноставан. Општина је припремила добар пројекат и припремила двадесет посто сопствених средстава, а четири милиона динара су средства из буџета Владе Републике Србије. Кадровска опремљеност је изванредна и још један гинеколог ће доћи овде. Жене више неће морати за овакав тип дијагностике даидуни у Крагујевацни у Чачаккакојетобилодосадајерјеапаратизванреднихтехничких перформанси.“Министарка се осврнула и на чињеницу да су демографски параметри такви да се на 1000 становника у Горњем Милановцу роди 8 беба, а просечна старост становништва је 44 године. На крају Ђукић Дејановић је пожелела да се у наредном периоду у Милановцу што више чује плач беба.

Ковачевић се захвалио министарки Славици Ђукић Дејановић што је њено министарство препознало пројект који је дошао из Горњег Милановца као јако значајан: „Нама је стварно био неопходан 4Д ултразвучни апарат, баш управо из разлога што су наше труднице морале да иду или у Чачак или у Крагујевац на такву врсту дијагностике и што су то неретко морале да плаћају из сопственог џепа. Од данас је тај преглед бесплатан за све труднице са територије општине Горњи Милановац. Такође, апарат може да снима и кукове код малих беба, тако да има вишеструки значај.“Ковачевић је потом нагласио да Горњи Милановац од 1988. године бележи негативан тренд рађања и да демографска слика Србије, али и Милановца уопште није лепа: „Када је председник Републике Србије Александар Вучић основао Министарство које се бави демографијом и популационом политиком први пут је почело нешто конкретно да се ради на том пољу, па су тако јако значајна и подстицајна средства за све бебе које су рођене од 1. јануара 2018. године.“ Он је нагласио да су то јако значајна средства која могу поправити демографску слику поготову у неким малим општинама, као што је Горњи Милановац. Такође, осврнуо се и на састанак који је данас одржан у његовом кабинету и рекао да је руководство општине добило доста лепих идеја и подстицаја шта је то што локална самоуправа још може да уради у наредном периоду када је реч о наталитету, али је истакао да се нада и помоћи од стране државе када је реч о проширењу капацитета вртића.

В.д директор Дома здравља Александар Чивовић  захвалио се министарки на данашњој посети: „Оно што смо наследили трудили смо се да као добри домаћини са тим располажемо. Окупљен је један млад и амбициозан тим који се труди да свакодневно унапреди квалитет рада и квалитет пружања здравствених услуга у нашем граду. Ово је једна заједничка синергија у том правцу. Овај апарат нам је преко био потребан и ове године шаљемо једног лекара на специјализацију из гинекологије који ће нам употпунити ту потребу за лекарима који су у овом тренутку у том делу функционисања испод норматива.“Чивовић је изразио наду да Дом здравља по први пут добије акредитацију чиме ће бити јасно дефинисан стандард у пружању здравствених услуга.

Општина Горњи Милановац је за набавку 4Д ултразвука аплицирала код Министарства без портфеља задуженог за демографију и популациону политику на јавном позивузадоделубесповратнихсредставазасуфинансирањемерапопулационеполитикејединицалокалнесамоуправе у РепублициСрбији у 2018. годинии овим путем добила је  4.032.000,00 динара. Поред ових средстава из буџета општине издвојено је још 1.008.000,00 динара, како би гинеколошко одељење горњомилановачке болнице први пут у историји добило овај апарат.

 

 

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ

 

Оставите одговор