Društvo

“ABRAŠEVIĆ”, NAJSTARIJE KULTURNO-UMETNIČKO DRUŠTVO U ČAČKU

“Abrašević”, najstarije kulturno-umetničko društvo u Čačku, od osnivanja je imalo problem sa prostorom. Više od šest decenija je bilo u zgradi pored Gimnazije, ali je taj prostor Zakonom o restituciji vraćen SPC, pa je ovo društvo moralo ponovo da se iseli. Predsednik KUD “Abrašević” Srećko Vuković, koji je član ovog društva postao sa pet godina, kaže da je to bio veliki izazov, jer je trebalo sačuvati sve ono što je “Abrašević” baštinio duže od jednog veka:   

– Morali smo brzo da reagujemo, trebalo je preseliti društvo sa više od četiri hiljade komada nošnji, instrumenata, dokumentacije. Uspeli smo da se dogovorimo oko imovinsko-pravnih odnosa i prostor u Rajićevoj ulici je pripao nama, kao i pozornica u dvorištu zgrade u kojoj je društvo sve do nedavno bilo smešteno.

Prema rečima Vukovića, Grad im je izašao u susret i brzo su se preselili, oreganizovali i nastavili sa radom, tako da nije bilo problema u dinamici okupljanja i nastupa. Predsednik društva podseća da je od 2017. godine, od kada je na čelu “Abraševića”, puno urađeno: renoviran je klub za članove društva, urađena nova grderoba, renovina bina, aktivirana radionica za izradu narodnih nošnji u kojoj se mogu iznajmiti, sašiti po poruxbini ili kupiti delovi, ili kompletna nošnja.

Vuković podseća da su sve sekcije i dalje aktivne i naglašava da je posle više od 30 godina aktivirana dramska sekcija, fuzionisanjem pozorišta “Ča teatar”, pa je na ovaj način nastao “Abrašević teatar”, u okviru koga će početi sa radom i škola glume. Prema njegovim rečima, planovi za budući period su veoma ambiciozni, a prioritet je vraćanje društva na mesto koje mu i pripada, odnosno, da bude centar kulturnih zbivanja u gradu, kako amaterskih, tako i profesionalnih.  

– Nažalost, pandemija opakog virusa je trenutno usporila naše koncertne aktivnosti, što je i razumljivo, ali nam je dala vreme da dobro isplaniramo sve ono što dolazi posle. U planu su brojne književne večeri, izložbe, posete pisaca, slikara, promocije knjiga, radionice starih zanata, muzičke večeri, ali i “Letnji dani kulture”, koji bi trebalo da se održe na pozornici društva. Neće biti zaboravljen ni Festival maski, a ono na čemu posebno insistiramo je rad sa mališanima, jer sve dok u društvo dolaze naši najmlađi sugrađani, do tada će i tradicija i “Abrašević” biti sačuvani – naglašava Srećko Vuković.

Naš sagovornik podseća da je u poslednje vreme ovo kulturno-umetničko društvo iznedrilo ne samo vrsne muzičare i soliste, već i pedagoge, kao što su: Dragoljub Jovašević, Radmila Bakočević, Dimitrije Ilić, Predrag Vuković Vukas… Tokom svih ovih godina kroz “Abrašević” je prošlo više od 98.000 članova, koji su kroz mnoge sekcije proneli slavu grada i Srbije na skoro svim kontinentima, kaže predsednik društva i dodaje:  

– Danas ovo društvo ima 400 članova. U okviru “Abraševića” trenutno radi nekoliko sekcija i to folklorna (škola folklora, pripremni i prvi anasmbl), veliki narodni orkestar i duvački orkestar. Za ovako veliku popularnost zaslužni su ljudi koji su mlade i decu okupljali bez obzira na trendove i modu, ali i društvo vodili kroz brojna iskušenja i probleme, kao što su: Dragiša Vukić Baxo, Slobodan Slović, Dragiša Gavrilović Cvijo, dr Aleksandar Pajović.

Inače, KUD “Abrašević” je osnovano 1905. godine i od početka je okupljalo radnike i seljake, đake i učitelje, advokate, sudije, činovnike, lekare, abaxije, stolare, trgovce i kafexije. Prve amaterske teatarske predstave izvedene su u kafanama “Car Lazar”, “Lazović” i “Šumadija”, a prvi horovi nastupali su u bašti pivare “Kren” i nekadašnjoj “Kasini”. Zanimljivo je da su tokom prazničnih dana organizovani nastupi pevača i glimaca amatera u privatnim kućama uglednih građana, kao i na raznim skupovima i esnafskim proslavama, podseća Srećko Vuković.

N. R.

Foto: Arhiva KUD “Abrašević”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.