Obrazovanje

АГРОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ ОРГАНИЗОВАО ПРИЈЕМ ЗА УЧЕСНИКЕ „АГРОНОМИЈАДЕ“

ТРЕЋЕ МЕСТО У УКУПНОМ ПЛАСМАНУ

На Агрономском факултету у Чачку је органозован пријем за студенте који су освојили треће место на недавно одржаној „Агрономијади“  у Охриду.  На смотри студената пољопривредних факулета из Југоисточне Европе такмичило се 20 студената  из Чачка.

У конкуренцији од 10 високонаучних институција и укупно 800 студената са пољопривредних факултета из држава са простора бивше Југославије, студенти Агрономског факултета су у укупном пласману освојили треће место. У категорији научни радови, прво место су заузели из сточарства, док су четвртопласирани били у области агроекономије. Најбољи су били и у квизу „наука из воћарства“ , а треће место су освојили на такмичењу из агроекономије.

– Учествовао сам у свим спортским надметањима које смо пријавили, али и у научном раду из сточарства. Ово је моје друго учешће на „Агрономијади“. И прошле године сам учествовао из исте области и поново узео прво место. Конкуренција је била јака, али ми смо тамо отишли, пре свега, да се дружимо и представимо Факултет на најбољи могући начин, пре свега у научној области. Мени је драго што сам оправдао поверење Факултета и професора који су сматрали да могу да се такмичим у тој области навео је Михаило Перишић, студент друге године на смеру Општа агрономија.

Учествовали смо у свим спортским такмичењима, узели смо друго место у стоном тенису, а укупном пласману освојили смо треће место – рекла јеИлда Kозица, студент треће године на смеру Општа агрономија. 

– Такмичила сам се у квизу знања из агроекономије. Нисам имала тај предмет и за мене су питања била тешка, али сам успела да освојим треће место, истина више на срећу, него на знање – казала јеАнђела Новитовић, студент прве године на смеру Прехрамбена технологија.

У последње четири године, са Агрономског факултета из Чачка на „Агрономијаду“  одлазе одабрани и одлични студенти. Прошле године освојили су друго место, тако да су такмичарски жар и поткованост знањем били пресудни и за сјајан успех на овогодишњем такмичењу.  

– „Агрономијаде“ се организују већ деценијама и на њима студенти агрономских факултета одмеравају своје снаге у научно-стручном раду, спортским и другим активностима које доприносе и њима и институцији. Учесници „Агрономијаде“ стварају нове контакте, јер посао којим ће се сутра бавити захтева неку ширу лепезу познанстава и на тај начин остварују, сигурно, неку трајну вредност за неки будући период. Професори  Агрономског факултета у Чачку и студенти су се изборили да заузму важну позицију међу пољопривредним факултетима на територији бивше Југославије и наши кадрови агрономске и прехрамбено-технолошке струке заузимају значајно место у Чачку и градовима из којих долазе, а слободно можемо рећи и на територији читаве Републике Србије – истакао је проф. др Томо Милошевић, декан Агрономског факултета.

Агрономски факултет ове године слави 45 година постојања. У периоду досдашњег рада, хиљаде студента стекло је дипломе ове високошколске установе. Истраживање које је спроведено међу 488 дипломираних студената Агрономског факултета у последњих 10 година показало је да 62 одсто свршених студената овог факултета ради у струци, док је 17 одсто дипломаца нашло запослење у сопственим фирмама, односно газдинствима.

У  школској 2023/24 . години, на четири смера основних академских студија на Агрономском факултету планирано је да се упише укупно 120 студената. 

На смеровим Општа агрономија и Прехрамбена технологија биће уписано по 40 студената, а на Воћарству и виноградарству и трогодишњем смеру Зоотехника по 20 бруцоша.

За упис на наведене студијске програме полаже се пријемни испит из једног предмета по избору кандидата и то биологије или хемије. Изузетак представља студијски програм Прехрамбена технологија, где се пријемни испит полаже искључиво из  хемије.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.