Društvo

AKCIJA U OKVIRU PROJEKTA „PTIČIJE GNEZDO“ – NOVIH 45 KUĆICA ZA PTICE

Okupila se danas pored Morave lepa družina sa naizgled neobičnim zadatkom. Čačanski osnovci i njihovi nastavnici, zajedno sa članovima neformalne grupe „Mudre sove“ postavljali su na stabla kućice za ptice, baš u blizini parka „Mladosti“. Ovo je prva aktivnost u okviru „Ptičjeg gnezda“, dela šireg projekta „Zeleni inkubator”, koji finansira Evropska unija.

Zoran Rajičić iz “Mudrih sova” kaže da je cilj projekta da se organizacije civilnog društva osposobe i doprinesu reformama u Srbiji, u procesu pristupanja Evropskoj uniji. “Mudre sove” su dobile zadatak da postave 45 kutija za gnežđenje ptica, jer, kako ističe Rajičić, ugrožena su staništa mnogih divljih vrsta, pa i ptica.

– U današnjoj akciji učestvovali su učenici škola “Milica Pavlović” i “Dr Dragiša Mišović” i aktivisti čačanske Kancelarije za mlade. Danas smo na kutije lepili nalepnice EU  nosilaca projekta. Planiramo uskoro da uključimo sve osnovne škole, gde ćemo držati predavanja o značaju ptica za ekosistem. Takođe, u svakoj školi ćemo postaviti po jednu kutiju za ptice. Osim školskih dvorišta i stabala pored Morave, kućicama će biti bogatiji i gradski parkovi – rekao je Rajičić.

Nataša Basarić i Slađana Paripović, nastavnice u OŠ “Dr Dragiša Mišović” došle su sa dvadesetak učenika petog razreda.

– Decu je lako motivisati da budu deo ovakvih događaja, jer vole prirodu i ptice. Svaka aktivnost u prirodi za njih je uživanje. I mi od njih naučimo nešto novo – rekla je Basarić.

Mihailo Lučić, iako u akcijama ovog tipa “novajlija”, istražuje ptičiji svet još od šeste godine.

– Posebno volim lastavice, a jedno gnezdo imam na svojoj kući. Saznao sam puno o pticama, ali ima još mnogo toga da učim – obećao je on.

Dopunjava ga vršnjakinja Julijana Damljanović.

– Mnogo mi se sve ovo sviđa, jer pomažemo pticama da imaju svoje sklonište.

I Ognjen Nikolić od malena voli ptice. Prvo ih je proučavao sam, a onda i preko drugih mladih istraživača…

– Druženje i akcije su mi olakšale dane karantina u vreme pandemije. Naučio sam mnogo o pticama, raspoznajem ih po pesmi, a posebno me interesuju ptice iz roda koka – objašnjava Ognjen, koji je svojom ljubavlju “zarazio” celu porodicu. Doveo ih je sve na akciju, braću Gavrila i Simona, roditelje Žanu i Nikolu, tetku Ivanu i sestru Evu…

Akcijašima je i vreme bilo naklonjeno. Sunčano nedeljno prepodne, posle maglovitog jutra, dečiji glasovi i radna atmosfera, lepa oktobarska slika sa Morave.

V. T.

JAČANJE CIVILNOG DRUŠTVA

Projekat “Zeleni inkubator – razvoj kompetentnog civilnog društva za podršku implementaciji pravnih tekovina EU o životnoj sredini” realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ), u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije (MIS) i Inženjerima zaštite životne sredine (IZŽS), a uz podršku Evropske unije. Specifičan cilj projekta je osnaživanje formalnih organizacija građanskog društva kao i neformalnih grupa građana, da se efikasnije bave izazovima i pitanjima zaštite životne sredine i socio-ekonomskog razvoja u svojim lokalnim zajednicama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.