Društvo Grad

АМБИЦИОЗНО И У ГОДИНИ ПРЕСТОНИЦЕ КУЛТУРЕ

ВОЈИН ЈАКОВЉЕВИЋ, ДИРЕКТОР ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЧАЧКА, О ОВОГОДИШЊИМ ПЛАНОВИМА

После веома успешне године, проглашењем нашег града за једну од топ десет дестинација Србије и првом националном престоницом културе,  Туристичка организација Чачка, као суорганизатор, 2023. започела је сјајним концертом за дочек Српске нове године. Према речима директора ове јавне установе Војина Јаковљевића, поред организације већ традиционалних манифестација, овогодишњи приоритет биће свакако програм посвећен првој националној престоници културе, као и наставак одличне промоције нашег града.

Директор Туристичке организације Чачка Војин Јаковљевић у разговору за наш лист подсећа да је почетак сваке године углавном посвећен сајмовима туризма и промоцији града, као и да је ова установа приуствовала на међународним сајмовима у Штутгарту, Софији, Берлину и, наравно, на недавно одржаном у Београду. На прошлонедељном 44. Међународном сајму туризма, традиционалној туристичкој смотри читавог региона југоисточне Европе и других делова света, на коме је око 350 излагача представило понуду туристичких дестинација из 35 држава, у хали 4 Београдског сајма посетиоци су могли да се информишу о укупној туристичкој понуди наше земље, а у оквиру штанда Туристичке регије Западна Србија и о туристичкој понуди Града Чака.  

– Током четири дана трајања Сајма туризма, посетиоци, представници медија и организатори путовања могли су да се детаљно упознају са понудом смештајних капацитета на територији Града Чачка, УТП “Морава” и осталих хотелских и смештајних капацитета, као и са понудом у области здравственог и сеоског туризма, али и различитим тематским програмима када је реч о пределу изузетних одлика Овчарско-кабларске клисуре. Овогодишњи планови су управо базирани на даљој промоцији нашег града и наставку већ започетих пројеката и радова у Овчарско-кабларској клисури. Ове године нас очекује шест градилишта, поред развоја инфраструктуре и уређења центра Овчар Бање, планирано је отварање Музеја Овчарско-кабларских манастира, изградња РХ центра и пешачких стаза. Планирали смо и набавку неколико нових пловила, а први еколошки тримаран би требало да буде испоручен током априла. Један од заједничких планова Туристичке организације и Града Чачка је изградња видиковца на Каблару, као и наставак изградње приступног пута који ће повезивати магистралу са овом прелепом планином. Улазна капија у заштићено подручје Овчарско-кабларске клисуре биће по узору на видиковце светских дестинација – најављује Јаковљевић.

Према речима директора, поред промоције нових туристичких садржаја и понуде, посебан сегмент рада ове јавне установе је посвећен програму “Чачак, прва национална престоница културе”:   

– Активно ћемо учествовати у овом програму и промовисати установе културе, као и све остало што ће бити актуелно у 2023. години. Наравно, организоваћемо и већ традиционалне манифестације, попут рок фестивала “ПРиЧА”, међународног фестивала “Етнофест”, “Сабора фрулаша” у Прислоници, “Дана патријарха Павла”. Иначе, прошле године је манифестација “Етнофест”, по анкети урађеној за потребе “Стратегије за развој културе Града Чачка”, изабрана за најпопуларнију у свим узрастима, а на Скупштни града је проглашена за манифестацију од значаја за Град Чачак. На предстојећем “Етнофесту” имаћемо преко 300 учесника, односно, 100 више, него ранијих година. 

Претходна улагања Владе Републике Србије и добра промоција су допринели да наш град буде у топ десет дестинација у земљи. Нови туристички програми намењени организаторима путовања и посетиоцима, уз промотовини материјал и информације о бројним новим туристичким садржајима, биће представљени на свим предстојећим туристичким и осталим манифестацијама. 

– Задовољни смо досадашњом промоцијом Града Чачка, јер смо већ у топ десет дестинација у Србији, што је за нас велика привилегија и подстрек за даљи рад. Чачак је дефинитивно један од центара српског туризма. Ове године очекујемо још боље резултате, јер ће Влада Србије наставити са великим улагањима. Такође, очекујемо да ће захваљујући одличном програму посвећеном  “престоници културе”, још више гостију посетити наш град. Нарвно, много је ноћења забележено и у Атомској бањи, коју ћемо и даље заједно промовисати и развијати – нагласио је директор Јаковљевић.

И даљи ће бити настављена одлична сарадња, не само са градским, него и са републичким институцијама. Успостављена је и добра сарадња са чачанским средњим школама, Прехрамбено-угоститељском, Гимназијом и Економском. На недавном Сајму туризма у Београду, по први пут, присуствовали су и ђаци туристичких смерова, јер Туристичка организација жели да помогне у едукацији будућих кадрова, с обзиром на то да Чачак има доста угоститељских објеката, смештајних капацитета, агенција, а и, што је веома важно, брзо се развија као туристичка дестинација.

Н. Р.

Фото: Архива ТОЧ-а

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.