Kultura

ANIMANIMA 2023: PROGRAMI, NAGRADE, PRIZNANJA


Na 17. izdanju međunarodnog festivala animacije ANIMANIMA 2023 održanom u Čačku, u organizaciji gradskog Kulturnog centra, od 19. do 23. septembra, prikazano je skoro 150 animiranih filmova u okviru 13 programski celina. U žiži je, kao i uvek, bio glavni takmičarski program, ali i takmičarski pogram filmova za decu koji je u Veliku dvoranu Kulturnog centra privukao više od hiljadu mališana. Program „Upoznajte animatora“ predstavio je Animaniminog glavnog gosta, poznatog latinoameričkog animatora Huana Pabla Saramelu. U nizu uzbudljivih festivalskih projekcija, publika je imala priliku da vidi i specijalni program „Tvrđava od kartona: 8 priča o slobodi“, kojim je Animanima odgovorila na jednu od važnih tema ovogodišnjeg projekta „Čačak – Srpska prestonica kulture 2023 – Čačanska rodna“. AnimanimaDOCS je programski segment posvećen animiranim dokumentarnim filmovima ispunjenim ličnim ispovestima ili angažovanim porukama njihovih autora. Na projekciji „Savremena srpska animacija“ predstavljeni su novi filmovi domaćih animatora. Među pratećim programima izdvojili su se autorske izložbe „Strip i džez: ritmovi prostora“, Animaniminog programskog direktora Milena Alempijevića, i „Iza očiju svet“, umetničkog fotografa iz Finske, Tima Viljakainena.

U glavnom takmičarskom programu nadmetalo se 32 kratka filma iz 18 zemalja, a o festivalskim nagradama odlučivao je žiri u sastavu Huan Pablo Saramela (Argentina), Ana Nedeljković (Srbija) i Žoao Gonzales (Portugal). Velika nagrada festivala Animanima 2023 pripala je autoru iz Belgije Leviju Stopsu za film „Plutanje“. Žiri je obrazložio svoju odluku: „Svaki par ima neke probleme. Ovaj film je pronašao neobičan pristup ovoj temi, kroz crnu komediju, ironično povezanu sa svakodnevnom ljudskom dramom“. Posebnu nagradu žirija dobila je Flora Ana Buda, animatorka iz Mađarske, za film „27“, „za ostvarenje priče o društvenim tabuima i seksualnim fantazijama na intenzivan i svež način“, kako je naglasio žiri. Svaki član ovog žirija dodelio je i po jedno specijalno priznanje, pa se tako Huan Pablo Saramela opredelio za film „Pacov“ kineskog autora Janćinga Caija, Žoao Gonzales za „Purpurnu sezonu“ u francuskoj produkciji, rediteljke Klemans Bušro, a Ana Nedeljković je za svoje specijalno priznanje izabrala film „Eva“ hrvatsko-estonskog autorskog para Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova.

U drugoj konkurenciji festivala Animanima 2023 takmičili su se filmovi za decu. Najmlađa festivalska publika je na tri matinea videla 18 filmova iz 14 zemalja, a filmove ocenjivao žiri koji su činili Aleksander Gracer (Austrija), Andrijana Ružić (Italija) i Mate Horešnji (Mađarska). Za najbolji film u ovoj takmičarskoj kategoriji proglašen je „Škola za božićne jelke“, a autorki iz Rusije Anastasiji Mahlinoj pripala je nagrada AnimanimaKIDS Award. Specijalno priznanje ovog žirija pripalo je takođe ruskom reditelju, Alekseju Aleksejevu, za sjajnu komediju „Knjiga recepata“.

Posetioci glavnog takmičarskog programa glasali su za omiljeni film, pa je tako Nagrada publike pripala ruskom reditelju Maksu Kulikovu, za film „Poštovani putnici“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.