Aktuelno Selo

APEL PČELARA VOĆARIMA

BEZ HEMIJSKIH TRETMANA U FAZI CVETANJA VOĆA!

Zbog nesavesnog ponašanja pojedinih voćara, koji svoje zasade prskaju bez prethodne najave pčelarima, svakog proleća stradaju mnoga pčelinja društva. Voćari koji ne poštuju propise svake godine na pčelinjacima prouzrokuju veću štetu od bilo koje prirodne nepogode. Među voćarima često vlada mišljenje da pojedini hemijski preparati ne škode pčelama, pa do pomora pčelinjih društava dolazi i zbog nepoštovanja uputstava za korišćenje raznih drugih hemikalija i preparata. Pčelari Srbije svake godine gube od 30 do 40 odsto pčela, usled njihovog trovanja koje nastaje zbog nepoštovanja zakoskih propisa u oblasti hemijske zaštite bilja, nepravilne primene zaštitnih sredstava i upotrebe zabranjenih preparata u poljoprivredi, koji su otrovni za pčele. Direknta šteta na godišnjem nivou iznosi oko sto miliona evra, a indirektnu štetu je gotovo nemoguće proceniti. Kako bi se sprečile neželjene pojave masovnog pomora pčela, prof. dr Svetomir Stamenković, predsednik udruženja „Čačanska pčela“ apeluje na voćare da se pridržavaju zakonskih propisa prilikom tretmana svojih voćnjaka.

Kako ističe prof. dr Stamenković, pčele su glavni oprašivači gajenih biljaka, pre svega voća. U našem kraju cvetanje šljive je završeno, kao i kruške, dok je jabuka u punom cvetu. Sada veliki broj voćara tretira voće, ne samo dok je u punom cvetu, već i tokom dana i na taj način dovode do masovnog trovanja pčela. Zakon o zaštiti bilja reguliše ovu materiju i zabranjuje primenu pesticida, koji su otrovni za pčele, tokom cvetanja voća. Voćari moraju biti svesni činjenice da pčele povećavaju prinos gajenih biljaka i do 82 odsto, kako ratarskih i povrtarskih kultura, tako i industrijskog bilja, a naročito voća.

– Preporučujem svim proizvođačima voća da pripaze na korišćenje pesticida dok je jabuka u punom cvetu i da dozvole pčelama da nesmetano opraše jabuku i time doprinesu boljem prinosu i kvalitetu plodova, kako bi ostvarili višu cenu prilikom prodaje svojih proizvoda. U prošloj sezoni je bilo pomora pčela u celoj Srbiji, a posebno u Vojvodini tokom dopunske paše, u vreme cvetanja suncokreta i drugih industrijskih biljaka. Broj trovanja pčela se smanjuje iz godine u godinu i nadam se da će u bliskoj budućnosti voćari shvatiti koliko je bitna uloga pčela u proizvodnji hrane. Mnogi proizvođači su se složili da zaštitu biljaka obavljaju u večernjim satima i u toku noći, jer su svesni činjenice da se tada postiže najveća efikasnost preparata. Noću nema isparenja, dok tokom dana, na temperaturi od preko 25 stepeni, dolazi do gubitaka od 30 do 40 procenata čestica – ističe prof. dr Stamenković.

Jabuka je u punom cvetanju i mnogi voćari u našoj zemlji, radi suzbijanja bakteriozne plamenjače, koriste antibiotike jednom, dva ili čak tri puta za vreme cvetanja jabuke.

– To je pogrešna mera primene antibiotika u vremenu cvetanja jabuke, jer antibiotici, konkretno streptomicin-sulfat, nemaju dozvolu za primenu u voćarstvu. Antibiotici ostaju na cvetu jabuke i kada pčele prikupljaju polen one ih odnose u košnice. Pčele počinju takvim polenom da hrane svoje larve, dok med sadrži ostatke streptomicin-sulfata. Takav med ne može da se izvozi i iz tog razloga se troši na domaćem tržištu. Streptomicin-sulfat predstavlja ogromnu opasnost, pa otuda apelujem na voćare da ne koriste ovaj preparat, jer on ne deluje na bakterioznu plamenjaču, a pričinjava ogromnu štetu korisnicima, uključujući i voćare, jer i oni koriste voće i med u svojoj ishrani. Ministarstvo poljoprivrede bi trebalo da se pozabavi ovim problemom – ističe prof. dr Stamenković, objašnjavajući da ovaj zabranjeni hemijski preparat u Srbiju ulazi ilegalno iz Mađarske i drugih zemalja, a poseduju ga i prodaju i veterinarske stanice u našoj zemlji.
V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.