Kulturni vodič

ARHEOLOŠKA DOSTIGNUĆA ZA EVROPSKU JAVNOST

U NARODNOM MUZEJU PREDSTAVLJENE DVE REPREZENTATIVNE NAUČNE PUBLIKACIJE

 

U galeriji Narodnog muzeja u Čačku predstaljvljene su dve arheološke pubikacije čiji su izdavači Narodni muzej u Čačku i Filozofski fakultet u Beogradu. Jedna je zbornik sa Međunarodnog naučnog skupa održanog u Čačku 2015. godine, pod nazivom Funerary Pracitices during the Bronze and Iron Ages in Central and Southeast Europe – Pogrebne prakse tokom bronzanog i gvozdenog doba u centralnoj i jugoistočnoj Evropi i Nekropole bronzanog doba u regiji Čačka, autora dr Katarine Dmitrović, muzejskog savetnika čačanskog Narodnog muzeja. O publikacijama su u ime izdavača govorili Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja, dr Marija Ljuština, docent Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Miloš Jeftić, docent Filozofskog fakulteta u Beogradu u penziji i dr Katarina Dmitrović, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Čačku. Obe publikacije su objavljene zahvaljujući značajnim sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Čačka.

_DSC5655

Zbornik radova sa naučnog skupa održanog u Čačku “Pogrebne prakse tokom bronzanog i gvozdenog doba u centralnoj i jugoistočnoj Evropi” je  zajedničko izdanje Muzeja u Čačku i Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji su ujedno obavili i organizacione poslove prilikom pripreme skupa i nakon toga uredili samu publikaciju. Kolokvijumi o pogrebnoj arheologiji koji se organizuju pod okriljem 30. Komisije Međunarodne unije za praistorijske i protoistorijske nauke (International Union of Prehistoric and Protohistoric Sciences (UISPP) – 30th Commission) i Asocijacije za proučavanje pogrebne arheologije iz Rumunije (Association for Studies in Funerary Archaeology – Romania (ASAF) imaju međunarodni karakter i u protekle 22 godine održano ih je 13, među njima samo jedan u Bugarskoj, dok je domaćin svim ostalim bila Rumunija.

Ovog puta, 14. Kolokvijum se održava u Srbiji, u Muzeju u Čačku, što predstavlja svojevrsni „izlazak“ ove vrste naučnog skupa iz dosadašnjih okvira, pružajući priliku učesnicima da se upoznaju sa novim  arheološkim kolekcijama u potpuno novom okruženju.

Nekropole naslovna strana fin

 

-Da podsetimo, Muzej u Čačku je već drugi put organizator i domaćin arheološke konferencije. Inspirisan izvanrednim rezultatima iskopavanja u Mojsinju tokom 2002. godine,u Muzeju je održan Naučni skup posvećen sahranjivanju pod tumulima, gde je učestvovao takođe veliki broj naučnika iz raznih delova Evrope. Zbornik radova sa tog događaja i dalje predstavlja nezaobilaznu literaturu za arheologe, a čačanski Muzej je na taj način potvrdio i održao veoma visoko cenjeno mesto u naučnim krugovima. Zbornik sadrži 20 autorskih tekstova koje potpisuju prestižni naučnici iz Evrope (Velika Britanija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Moldavija, Grčka, Poljska i Makedonija), što je prilikom promocije ocenjeno kao priličan poduhvat i dostignuće, ali i potvrda visokog mesta koje zavređuje čačanski Muzej u široj naučnoj i stručnoj javnosti. Knjigu odlikuje priličan obim – 378 strana, visok kvalitet priloga, dizajna i štampe – kaže za glas dr Katarina Dmitrović.

Zorica Lešović Stanojević

(Ceo tekst u najnovijem broju „Čačanskog glasa“)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.