Društvo

ЧАЧАК ДОМАЋИН 3. КОНГРЕСА УДРУЖЕЊА ХЕРНИОЛОГА СРБИЈЕ – ДОЛАЗЕ И СТРУЧЊАЦИ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Чачак ће следеће седмице, од 24. до 26. маја, бити домаћин 3. Конгреса Удружења херниолога Србије (УХС) са међународним учешћем. Као учесници најављени су тројица хирурга из Кине, двојица из Швајцарске и хирург из Холандије, као и њихове бројне колеге из Србије и суседних земаља. Дводневна предавања и размена искустава одржаће се у Културном центру Чачак, у сали Научно-технолошког парка. Поводом Конгреса, који организује Удружења херниолога Србије, у чачанској Општој болници данас је одржана конференција за новинаре, на којој су говорили прим. др Бојан Радовановић, председник УХС, проф. др sci. med. Маринко Жувела, потпредседник УХС и директор чачанске Опште болнице прим. Др Дејан Дабић, који је и председник Организационог одбора Конгреса.

Прим. др Бојан Радовановић, прим. др Дејан Дабић и проф. др sci med. Маринко Жувела

Како је нагласио др Дабић, предстојећи Конгрес је најзначајнији скуп медицинских стручњака икада одржан у нашем граду, почев од оснивања Хируршке службе 1906. Очекује се да овим поводом у Чачак дође око сто хирурга, чија је ужа специјалност хирургија кила трбушног зида. Због тога, како је рекао, велика је част за њега лично, као и за Чачак, Болницу и Служба хирургије, што ће бити домаћини овог скупа.

Удружење херниолога Србије, чији је потпредседник проф. др sci. med. Маринко Жувела, основано је 2001. године. Како је др Дабић најавио професора Жувелу, он је најпознатије име у области херниологије у Србији, а веома је цењен у европском и светском Удружењу. Професор др Жувела је захвалио организаторима, пре свега Болници, градском руководству и др Дабићу на великом ентузијазму за организовање овог веома значајног скупа.

– На Конгресу ћемо причати о прошлости и будућности херниологије, о свим новим техникама које се раде у хирургији кила, а које су најчешће операције у општој хирургији у светским оквирима. Чачанска Болница има веома добре стручњаке у овој области, на челу са др Дабићем. Наше Удружење је најстарије у региону, путовали смо по Србији и по околним земљама и обучавали смо колеге… – рекао је др Жувела, који је као учеснике најавио велика имена у области херниологије – три најјача кинеска стручњака, др Мисереза, др Јана Куклету, који је председник швајцарског Удружења лапараскопске хирургије кила и његовог земљака др Томаса Симона.

Због пандемије Ковида 19 одложено је обележавање две деценије постојања Удружења херниолога Србије и како је рекао прим. др Радовановић, Конгрес у Чачку је део великог јубилеја.

– Овог пута имамо подрушку и Министарства здравља, тако да ће једна од важних тема бити и реформа организације и обуке студената, специјализаната хирургије, као и лекара у хирургији кила… Значајан део биће посвећен искуствима из Европе и Кине, да сазнамо како је код њих организовано образовање и стручно усавршавање лекара и шта ми можемо да променимо. Ово је тек почетак пута, да у наредних годину-две успемо да изађемо са предлогом, који би могао да заживи и донесе резултате – навео је др Радовановић.

Он је рекао да је било планирано да се током Конгреса организују операције уживо у Општој  болници, али се од тога одустало, јер је било неопходно испунити строге процедуре за дозволе за рад за стране стручњаке.Уместо тога, биће видео презентације операција.

Српски херниолози налазе се у врху на светској сцени, истакли су ови стручњаци на конференцији за новинаре.

– Држимо корак са Истоком и Западом. Конгрес је замишљен као сусрет и спој ова два дела света – закључио је др Дабић.

Поред Опште болнице суоргиназатори Конгреса, који се одржава под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, су Град Чачак, Српско лекарско друштво и Удружење херниолога Кине.

В. Т.

У ЧАЧКУ ГОДИШЕЊЕ ОКО 750 ОПЕРАЦИЈА КИЛА

Како је речено, израда водича добре праксе, пре 12 година за потребе Министарства здравља Србије, допринела је да модерни ставови буду доступни сваком хирургу у Србији.

– Ово је најчешћа хируршко обољење, будући да сваки трећи мушакарац има „шансу“ да добије килу трбушног зида. На годишњем нивоу у Чачку се уради око 750 ових операција. Код нас не постоји листа чекања… Ове операције нису рађене за време пандемије, јер се нису сматрале хитним, изизев када се кила „укљешти“, а што мора одмах да се ради. Сада се код нас чека највише четири месеца на операцију,  што је прихватљиво – рекао је др Дејан Дабић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.