Grad

ČAČAK NA SAJMU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Sledeće sedmice u osam čačanskih sela započeće realizacija projekta „Reciklažna dvorišta“. Meštani će moći da odvajaju suvi i mokri otpad, plastičnu i staklenu ambalažu. Uskoro će i u gradu zaživeti „podzemni kontejneri“, a u toku je i sprovođenje projekta „Sklonište od vetra“, izgradnja 22 stambena objekta za Rome iz Trnavske ulice i naselja Sajmište.

Ove i ostale projekte izrađene poslednjih meseci gradsko i rukovodstvo čačanskih javnih komunalnih preduzeća predstaviće je na 14. Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine i prirodnih resursa. Sajam je otvoren u sredu, 4. oktobra, u Beogradu i trajaće do sutra. Čačani nastupaju zajedno sa stručnjacima beogradskog Tehnološko-metalurškog fakulteta koji su im pomogli u izradi mnogih ekoloških projekata.

U junu ove godine započeta je realizacija projekta „Slonište od vetra“. Za 22 romske porodice u Košutnjaku, odnosno Mesnoj zajednici „Mladost“, biće izgrađene 22 stambene jedinice. Već je pribavljena građevinska dozvola, u toku je kompletiranje tehničke dokumentacije, a kada bude i taj administrativni deo posla završen, sledi raspisivanje javne nabavke.

– Ako bi rešili stambeno pitanje, Romima bi se otvorile nove mogućnosti u obrazovanju, zdravstvu, zapošljavanju. U Čačku živi 610 Roma. Adekvatne uslove za stanovanje nema 40 porodica, a ove 22 jedinice rešile bi veliki deo problema. Vetar je najveći neprijatelj našeg naroda, otuda i takav naziv ovog projekta. Planski je urađen, u nameri da blizu bude Dom zdravlja, škola, vrtić… Nama je zadatak da dokažemo većinskom stanovništvu da ne živimo jedan pored drugog, nego jedan sa drugim – poručio je čačanski koordinator za romska pitanja Miroslav Mitrović. Izgradnja stambenih jedinica za Rome košta 733 hiljade evra, a iz fondova Evropske unije odobreno je 616.000.

Kako je najavio direktor Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ Petar Domanović, uređenje „reciklažnih dvorišta“ u više seoskih mesnih zajednica u ponedeljak započinje u Slatini. Biće uređena mesta za postavljenje kontejnera od sedam kubika za komunalni i dva žičana za suvi otpad. Osim Slatine, novi sistem odlaganja otpada uskoro će zaživeti u Prijevoru, Loznici, Gornjoj Trepči…

Trodnevni sajam u Beogradu proteći će i u znaku ekoloških autobusa, koji mesecima saobraćaju ulicama Čačka, biljnog sveta našeg kraja, prirodnih vrednosti Ovčarsko-kablarske klisure… Čačani se mogu pohvaliti i da je njihov štand svake godine vrlo posećen. Najveća dobit od ovakvog vida predstavljanja uvek bude ostavrena saradnja sa najznačajnijim državnim institucijama i pojedincima. Ekološkim napretkom Čačka i okoline zadovoljan je i Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine.

– Čačak je bio i ostao pionir u ekologiji. Ono što je kod vas urađeno poslednjih decenija, u mnogim gradovima i opštinama nije ni započeto. Ima ljudi koji vredno rade i ne čekaju da im država ili neko drugi sve obezbedi. Zato su i građani Čačka upućeniji i spremniji da zaštite životnu sredinu i prirodne resurse. Ekološka zaštita je skup i dugoročan proces. Svaki trenutak pravo vreme da započnemo veće ili manje poduhvate. Neki ne zahtevaju velike sume, ali država može da pomogne skupe projekte. Neophodno je unapred izraditi projektnu dokumentaciju da bismo mogli da tražimo sredstva evropskih i međunarodnih fondova – izjavio je Vesić.

Aleksandar Vesić

– Poslednjih 15 meseci dobili smo dozvolu za rekultivaciju deponije u naselju Prelići, 19 godina imamo i foliju koja je, prema proceni stručnjaka, odličnog kvaliteta i mogla bi da bude deo naše investicije. Osim većih, radimo i manje projekte, u oblasti energetske efikasnosti, uređenja vodotokova drugog i trećeg reda.

Javno preduzeće „Srbijavode“ opredelilo je 23 miliona dinara za uređenje toka Zapadne Morave u Vapi. Na taj način ćemo zaštititi plodno zemljište u tom kraju. Dosta posla je pred nama. Moramo neprekidno i efikasno da radimo i izgradimo sistem za prečišćavanje otpadnih voda, ako ćemo da budemo deo evropske porodice – napomenuo je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Prvog dana Sajma zaštite životne sredine Todorović je pozdravio učesnike i goste na štandu Grada Čačka i Tehnološkog fakulteta.

 

Оставите одговор