Grad

ЧАЧАК ПОСЕТИО АДРИЈАН ФАЈКС, АТАШЕ ЗА КУЛТУРУ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ АУСТРИЈЕ

ГЛАВНА ТЕМА, ЧАЧАК – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ

Адријан Фајкс, аташе за културу Амбасаде Републике Аустрије, данас је посетио Чачак. После састанка са градоначелником Милуном Тодоровићем и његовим сарадницима, Игором Трифуновићем, председником Скупштине града, Владаном Милићем, замеником градоначелника и Мирославом Петковићем, помоћником градоначелника за област друштвених делатности и менаxером пројекта “Престоница културе Србије 2023. године – Чачак”, аташе Фајкс је посетио установе културе и манастир Свето Никоље.

На састанку са градоначелником Милуном Тодоровићем

– Велико ми је задовољство и част што сам поново у Чачку, после две године. Опет је леп дан и врло сам импресиониран свим оним што сам чуо до сада, вашим посвећењем идеји, која ће се остварити следеће године, када ће Чачак бити престоница културе Србије. За ваш град је велика част што је добио могућност да први буде престоница културе у Србији и Аустрија ће помоћи у размени искустава, али и у другом смислу, не само у области културе, већ и у свим осталим сегментима. Радује ме шта све Чачак планира да оствари у 2023. години. После посете установама културе, када чујем какве су програмске идеје и шта је све планирано, видећу у ком смислу Аустрија може највише да помогне. Јако сам срећан што сам могао да донесем 150 књига, за одсек немачке литературе у вашој библиотеци. То су нове едиције и то је посебан моменат данашње посете. Веома ми је драго што ћу посетити и манастире, јер посебну пажњу изазива ваше културно наслеђе – рекао је у изјави за медије аташе Адријан Фајкс, понављајући да осећа нашу посвећеност да се година културе обележи на најбољи начин, да будемо репрезентативни осталим градовима.

Градоначелник Чачка Милун Тодорвић је изразио задовољство свих, а посебно делатника у области културе, што је Чачак посетио др Адријан Фајкс, аташе за културу Амбасаде Републике Аустрије у Београду, уједно и директор Аустријског културног форума, веома важне институције, која се бави, пре свега, културном, али и економском сарадњом између наше две државе. 

– Аташе Фајкс је био гост у нашем граду пре две године и сада види промене. Основна тема нашег разговора је био Чачак, као прва престоница културе Србије у 2023. години и, наравно, како могу да нам помогну у овом, за нас, веома значајном и великом пројекту. Ми смо већ започели са програмским припремама, али и инфраструктурним опремањем. Желимо да лествицу поставимо високо, да сваки наредни град, који буде носилац овог ласкавог звања, покуша да нас достигне – нагласио је Тодоровић.

Градоначелник је подсетио да наше две државе већ 186 година негују дипломатске односе и велико пријатељство:

– Наша молба упућена др Фајксу је да нам помогне да и њихову уметност доносемо у наш град, али и да замоли великог пријатеља нашег народа, нобеловца Петера Хандкеа да нам учини велико задовољство и част да наредне године буде гост нашег града, на Меморијалу Надежде Петровић или Дисовом пролећу, на једној од тих манифестација, или кад год буде могао.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.