Grad

ЧАЧАК ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ – ГРАЂЕВИНАРСТВО У ЗАМАХУ

`Чачани, знате ли где се завршавају данашњи хоризонти вашег града? Можда нисте знали: Лозничко поље – више није поље. Кулиновачко и Јездинско поље још су само помало поља. Љубић више није „парче“ улице…

… Град путује у будућност, наступа долином, осваја и северне и јужне падине. Множе се његови житељи и проблеми. Стварају се нове улице. Сваки дан пет ари поврћа, или ливаде, или утрине, уступа место темељима нове зграде.`

Верујете ли да је ово текст из 1962?! Написао га је Миле Мојсиловић, под насловом “Чачак, време садашње, време будуће“… Прошло је тачно 62 године од овог текста, који би могао бити актуелан и данас!

Фото: архива „Чачанског гласа“

Истина, темељи нових зграда, које Чачани могу видети у многим деловима града, нису више на утринама… И немогуће је предвидети како и којом брзином ће град расти „у висину“. Од пре пет-шест година, када је приметно почео грађевински бум, „нарасле“ су многе четврти, па и само језгро града. Према подацима Градске управе за инспекцијски надзор, само прошле године у Чачку су изграђене 84 нове зграде. Стамбених је 36, само једна мање је пословна, а 13 их је стамбено-пословних. Такође, прошле године више од 175, раније започетих, су укровљене и готово спремне за усељење, односно, за њих је издата употребна дозвола. Са изграђених скоро 400 (386 станова) стамбених јединица у протеклој години, наставља се тренд из пређашњег периода да је 90 одсто станоградње у оквиру колективног становања.

Фото: архива „Чачанског гласа“

– Упоредном анализом извештаја из 2022. и 2023. године, може се закључити да је повећан број изграђених стамбених објеката за индивидуално становање, док је приметно заравњење „криве“ када је реч о броју стамбених објеката за колективно становање – појашњава Наташа Дамљановић, грађевински инспектор у ГУ за инспекцијски надзор.

Инвеститорима, који су у највећем броју из Чачка, најатрактивније локације за станоградњу су уже градско језгро и појас дуж трасе Булевара Вука Караџића (Авенија липа). Занимљиво је и да највећа стамбено-пословна зграда, изграђена прошле године, има више од пет хиљада квадратних метара, такође, у ужем градском језгру. Претходне, 2022. рекорд је била зграда од скоро седам хиљада квадрата, са 64 стамбене јединице.

Фото: Љубо Новковић (архива)

– У процесу прибављања употребне дозволе обезбеђују се докази о квалитету извршених радова, односно материјала, инсталација и опреме, који се морају ускладити са стандардима квалитета које диктира тржиште – каже инспекторка Дамљановић и додаје да су периодични случајеви да је током извођења радова дошло до одступања од грађевинске дозволе, што је за последицу имало или усклађивање изведених радова са већ издатом грађевинском дозволом, или измену грађевинске дозволе.

– У протеклој години грађевинска инспекција је, по службеној дужности, поднела једну кривичну пријаву за изградњу пословног објекта без прибављене документације, а није било ниједне кривичне пријаве за градњу стамбених објеката без грађевинске дозволе – каже Наташа Дамљановић.

Према речима Игора Кривокапића, начелника ГУ за инспекцијски надзор, инвеститорима је за градњу стамбених зграда, поред наведених локација, атрактивна и Балканска улица (МЗ „3. децембар“), као и „залеђе“ Улице Бате Јанковића, ка бедему, а већ неколико година и дуж Трнавске улице.

Игор Кривокапић, начелник ГУ за инспекцијски надзор

– Повећањем стандарда и плата, као и услед економске стабилности у држави, утисак је и да се људи одлучују за овакве инвестиције. Поред продаје, станови се издају на дужи или краћи период, а атрактивна је и услуга „стан на дан“ за туристичке потребе – објашњава Кривокапић и наглашава да је, у односу на само пре деценију-две, видна разлика у градњи, пре свега у квалитету материјала и радова, посебно у занатско-завршним, али и свим „пратећим“ садржајима које инвеститори нуде купцима станова. Енергетска ефикасност је предвиђена законским оквирима, односно, правилницима, тако да сваки нови објекат има енергетски пасош.

Квадратуру станова диктира тржиште, углавном се крећу од 30 па до 60-70 квадрата. Има и већих квадратура, наравно, а продају се сви… Иако су цене, поредећи са не тако давним временима, и дуплиране. Незванично, и до 1.800 евра по квадрату…    

В. Т.

(Наставиће се…)

ПОСЛОВНЕ ЗГРАДЕ

За пословне зграде, посебно за браунфилд и гринфилд инвестиције, најатрактивније су индустријске зоне, као и рубни делови града предвиђени планским актима за овакву градњу.

НОВИ ПРАВИЛНИЦИ

У октобру и новембру прошле године уведени су нови правилници. Начелник ГУ за инспекцијски надзор Игор Кривокапић појашњава да се правилници односе на изглед и садржину службеног знака, као и на поступак затварања градилишта.

– Градилиште затвара грађевински инспектор, када утврди да се објекат гради без пријаве радова, грађевинске дозволе, односно без издатог решења по члану 145 Закона о планирању и изградњи. Новина је и начин вођења књиге инспекције, грађевинског дневника и грађевинске књиге. Правилником се прописује да се воде у електронском облику, у ПДФ формату. Кроз завршне и прелазне одредбе је предвиђено да они који су почели вођење књига и дневника пре ступања на снагу овог Правилника, окончавају их по старим прописима. Грађевинска инспекција ће и то контролисати, у почетку саветодавно-превентивно – каже Кривокапић.

One thought on “ЧАЧАК ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ – ГРАЂЕВИНАРСТВО У ЗАМАХУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.