Društvo

ČAČANIN U UŽEM IZBORU ZA NINOVU NAGRADU

Čačanin Nemanja Jovanović našao se u užem izboru za Ninovu nagradu za roman godine. On za najprestižnije srpsko književno priznanje konkuriše sa romanom “Rudi“, koji je objavljen za izdavačku kuću “Partizanska knjiga“.

U uži izbor za NIN-ovu nagradu ušlo je 10 romana, a ime 66. dobitnika biće saopšteno 20. januara oko podneva.

Osim Jovanovića, u trci za Ninovu nagradu našli su se Elvedin Nezirović s romanom „Ništa lakše od umiranja“ (Laguna), Stevo Grabovac za „Mulat albino komarac“ (Imprimatur) i Vidosav Stevanović s knjigom „Paučina“ (Službeni glasnik).

Takođe, među deset najboljih dela našao se i roman Slobodana Tišme „Grozota ili…“ (Čarobna knjiga), kao i „Čvor na omči“ Draška Sikimića (Lom).

U užem izboru je ovog puta i jedna žena, Ana Vučković, s romanom „Yugoslav“ (Partizanska knjiga).

„Bliblija“ Nenada Rackovića u izdanju “Lagune“ još jedan je naslov koji se bori za Ninovu nagradu, kao i „Po šumama i gorama“ Milenka Bodirogića (Orfelin), te „Pas i kontrabas“ Saše Ilića (Orfelin).

Žiri Ninove nagrade kritike za najbolji roman godine, koji radi u sastavu: Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Marija Nenezić i Teofil Pančić (predsednik) do 16. decembra dobio je 201 roman koji ulazi u konkurenciju za roman godine.

Aktuelni laureat je Vladimir Tabašević za roman „Zabluda Svetog Sebastijana“.

Izvor: Morava info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.