Društvo

ЦРНА РОДА – У КЛИСУРИ САМО У ПРЕЛЕТУ ЗА ВРЕМЕ СЕОБЕ

„ПТИЦЕ ЧАЧКА И ОКОЛИНЕ“

Мање позната, па и мање дружељубива рођака беле роде, дугонога „црнка“ у нашим крајевима може се видети веома ретко, најчешће у прелету, за време пролећне или јесење сеобе. И није баш потпуно црна, стомак јој је бео, а кљун, ноге и круг око очију црвени. Брано Рудић, професор из Пожеге, поделио је са читаоцима „Чачанског гласа“ сазнања о овој „грацији“, чија црна боја има зеленкаст и љубичаст сјај.

Европске црне роде (лат. Ciconia nigra, енг. Black Stork)су селице. Углавном се селе појединачно, а зимују од Израела до подсахарских делова Африке – у Нигеру, Чаду, Етиопији… Дужина јој је од 90 до 105, а распон крила и до 205 сантиметара.

– Ареал обухвата источну и део централне Европе, део Иберијског полуострва, Кавказ и уски појас централне Азије. Настањују старе листопадне и мешовите шуме, с потоцима, барама, каналима, влажним ливадама, далеко од насеља. За време селидбе задржавају се по поплавним подручјима, појединачно или у јатима са по неколико десетина птица, док су на зимовалиштима саме или у паровима – каже Рудић и додаје да се црна рода претежно храни рибама, водоземцима, инсектима и њиховим ларвама, а ређе ситним сисарима, змијама, гуштерима, рачићима и младунцима птица певачица.

И оне су моногамне, парови су дуготрајни, али, према речима нашег саговорника, веза траје најчешће само за време сезоне гнежђења и обнавља се сваког пролећа.

– Пар се често враћа на гнездо заједно, па се вероватно удружују већ на зимовању и при селидби. Гнезде се појединачно у очуваним шумским стаништима уз које се налазе влажна и мочварна подручја богата пленом. Гнездо од грана и гранчица, обложено маховином, травом и лишћем прави на високим, старим стаблима, а ређе на стенама. Старија гнезда могу бити велика, пречника чак до 1,5 метра. Понекад користе и стара гнезда грабљивица – наводи Рудић.

Крајем априла или почетком маја женка полаже три до пет јаја. Гнездо граде, на јајима леже и о младунцима се брину оба родитеља. Птићи полећу са око 70 дана старости, убрзо се и осамостаљују, а први пут се гнезде са три године.

– Већина парова гнезди се у Војводини, а популација је најгушћа у Подунављу и Посавини. Мањи број парова насељава брдске и планинске делове источне, западне и јужне Србије. На зимовању се присуство врло ретко бележи. Бројност почетком 21. века стагнира и процењује се на 134 до 167 гнездећих парова. Црна рода се ретко може видети изнад Каблара и Овчара, најчешће за време пролећне и јесење сеобе. Виђају се појединачне птице или парови који се заједно селе – каже Брано Рудић.

Овај необичан гост у августу 2018. године слетео је у једно двориште у драгачевском селу Милатовићи, забележио је својевремено Драгиша Петровић.

Просечан животни век црне роде је до 19 година. Строго је заштићена врста и обухваћена Споразумом о очувању афричко-евроазијских миграторних птица водених станишта (AEWA).

В. Т.

Фото: Брано Рудић

Извор: „Птице Чачка и околине“, ФБ „Друштво за заштиту и проучавање птица Србије“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.