Društvo

ЦРВЕНИ КРСТ ЧАЧАК: ВОЛОНТЕРСКИ РАД – ЧАСТ И ОЗБИЉНА ОБАВЕЗА!

Група младих и хуманих људи учествовала је у уторак, 22. фебруара, у обуци коју је организовао чачански Црвени крст. Постулати хуманости, доброчинства и улоге и значаја Црвеног крста (ЦК) као међународне организације у оквиру које своју мисију посредством Црвеног крста Србије остварује око 180 организација широм наше земље, међу којима је и чачанска, биле су главне теме разговора едукатора и присутних волонтера.

О историји, мисији и принципима рада Црвеног крста присутним волонтерима је на занимљив начин говорио едукатор Игор Ђоковић (32), иначе дугогодишњи волонтер ове хуманитарне организације. Обуци је присуствовало више волонтера, пре свега, припадника млађих генерација, основаца, средњошколаца и студената, који су ову прилику искористили да стекну нова сазнања о значају хуманитарног рада. Поред великог интересовања за темељне принципе на којима је базиран рад Црвеног крста, учесницима обуке посебно је био занимљив етички кодекс понашања волонтера.

Игор Ђоковић, дугогодишњи волонтер чачанског Црвеног крста

Игор је припадник Војске Србије већ пуних девет година, а волонтерским радом се бави од 1. априла 2003. године. Како истиче, у свом досадашњем волонтерском раду имао је само позитивна искуства, а највећи бенефити таквог ангажовања јесу стечене вештине, као и склопљена познанства и пријатељства у читавој Србији, али и шире – на територији бивших југословенских република и појединих европских земаља.

Стечена искуства током волонтирања су много допринела да постанем добар човек који је увек спреман да пружи помоћ онима којима је то потребно. Бавећи се волонтерским радом, савладао сам многе вештине, које се у доброј мери утицале и на избор мог животног позива. Научио сам како да укажем прву помоћ људима у ванредним околностима, приликом елементарних непогода, поплава, земљотреса, саобраћајних удеса… Волонтери су обучени да угроженом становништву у најкраћем могућем року пруже помоћ у случају потребе и да их збрину – објашњава Игор.

Овај прекаљени волонтер чачанског Црвеног крста истиче да је више пута током путовања до посла и натраг, а ради у Београду, био у ситуацији да искористи драгоцене вештине које је стекао у свом волонтерском раду, како би указао прву помоћ онима којима је то било потребно:

Волонтерски рад је добровољан и за све оне који желе да се баве волонтирањем најважније је да то чине из срца, због жеље да некоме помогну, да донесу нешто добро и олакшају нечији живот. Начела која сам усвојио током волонтирања у Црвеном крсту постала су сатавни део мог свакодневног живота. Једноставно, не бих могао да прођем поред места где се догодио саобраћајни удес, а да се не зауставим и помогнем повређеним људима. Сматрам да је то људски и да свако од нас на тај начин треба да реагује, али да је при томе веома битно да лице које указује помоћ поседује елементарна знања и вештине које су драгоцене у таквим околностима. Све што сам научио желим да поделим са волонтерима који тек улазе у ову причу, како би и они били комплетно оспособљени да укажу помоћ у случају потребе.

Дугогодишњи волонтер Немања Сарачевић сматра да је у волонтерском раду најважнија жеља да се учини нешто добро у свом окружењу, при чему је посебно важано и поштовање Кодекса понашања, јер је ношење униформе Црвеног крста и част и озбиљна обавеза.

-Број волонтера се стално мења, а за све нас волонтере ЦK је заједничко да негујемо солидарност, захваљуући којој можемо да усрећимо људе у нашој локалној заједници – истиче Сарачевић, иначе један од овогодишњих добитника признања ЦK Србије.
Наредног викенда у ЦK Горњи Милановац биће одржана обука волонтера која се односи на борбу против трговине људима, на којој ће учествовати и двоје представника ЦK Чачака, а стечено знање они ће пренети својим другарима у Чачку.

Предавања и обуке из различитих области намењене волонтерима ЦК реализују едукатори и вршњачки едукатори са стеченим сертификатом. Радионице су интерактивне и прилагођене узрасту волонтера. Посебно је важна едукација за пружање прве помоћи, јер у многим ситуацијама је управо примена тог стеченог знања спасавала људске животе.

В. С.

ЕДУКАЦИЈЕ ЗА ВОЛОНТЕРЕ

Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста Србије представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде. Волонтери су увек потребни грађанима, а ЦK обезбеђује бројне едукације на којима се стичу знања и вештине које се примењују у пракси.

Волонтери могу бити особе из свих друштвених група, свих узраста и имовинских стања, а активности на којима се ангажују су разнолике, почев од учествовања у акцијама добровољног давања крви, помоћи лицима која се услед болести или неких других околности осећају немоћно, па све до помоћи приликом елементарних непогода и других ванредних ситуација. Такође, наши волонтери су присутни и на лепим догађајима, спортским дешавањима и културним манифестацијама као својеврсна подршка учесницима догађаја – каже мр Наташа Цвијовић, секретар ЦK Чачак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.