Aktuelno Kultura

ЧУВАТИ УСТРОЈСТВО ЈЕЗИКА – ЗДАЊА ИДЕНТИТЕТА!

УДРУЖЕЊЕ „ЧУВАРИ ДЕЛА ВУКА КАРАЏИЋА” ОБЕЛЕЖАВА 25 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Бити достојан својих предака значи очувати сваки удео њиховог делања којима су градили темеље и здања идентитета једног народа – језик, писмо, традицију, културу и веру! На трагу очувања српског језика, у борби која траје вековима кроз различите форме, више од две деценије делује и опстаје Удружење „Чувари дела Вука Караџића” као Огранак Вукове задужбине у Београду.

Огранак Вукове задужбине у Чачку ове године обележава 25 година постојања. Од Савиндана 1999. г. када је  – на иницијативу Дејана Медаковића, а захваљујући прегалаштву мр Гроздане Комадинић и њених блиских сарадника и пријатеља – основан чачански Огранак Вукове задужбине, до данас,  програм Удружења усмерен је на очување традиције и нематеријалне културне баштине, а нарочито неговање  српског језика (и стандардног језика и народних говора) и ћирилице.

Оно што је у програму другачије откако је на челу Удружења Данијела Ковачевић Микић јесте да је програм обогаћен низом активности посвећених младима, нарочито језичким вршњачким радионицама, као и различитим видовима стручног усавршавања за наставнике, будући да од њиховог труда и њихове посвећености зависи и то колико ће млади бити образовани, али и то колики ће родољуби бити и да ли ће умети да цене своју културну баштину.

Јубилеј ће бити обележен програмима који су и до сада реализовани: Књижевна променада, Завичајни свет(л)описи, Дани Вука Караџића и Млади чувари српске народне културе, али и низом нових програма и активности, о чему сведоче и четири већ започета или одржана програма 3.  фебруара проф. др Виктор Савић је одржао предавање на тему „Зашто је ћирилица српско писмо?”, а 8. фебруара су одржане две активности, најпре у подне, када су у Градској библиотеци ученици два одељења  првог разреда ОШ „Милица Павловић”, најмлађи чувари традиције,  извели програм за другаре „Бисери по народу расути”, а потом је увече одржана онлајн интерактивна радионица „Служимо ли се савременим српским језиком?” коју је за наставнике који нису србистичког образовања одржала проф. др Исидора Бјелаковић.

‒ Такође, од фебруара креће и  обука „Унапређивање језичких компетенција наставника ‒ Познавање и примена правописне норме”, чији је аутор Данијела Ковачевић Микић, а која је решењем министра проглашена обуком од јавног интереса, што значи да ће у десет градова Србије наставници моћи бесплатно да похађају ову обуку и унапреде своје познавање правописних норми. С обзиром да језички део  Закона о родној равноправности није заснован на нормама стандардног српског језика, Чувари су устали и у отворену одбрану српског језика иницијативом на Јутуб-каналу „Одбрана српског језика”, у нади да ће се Закон променити у складу са мишљењем Одбора за стандардизацију језика и Матице српске.

Удружење је конкурисало и за неколико пројеката у култури, и на градском и на републичком нивоу, па се нада да неће изостати и одговарајућа институционална подршка – наводи Данијела Ковачевић Микић, председник Удружења.

Језикословци су од давнина саткали пут којим је језик устројен, стандардизован да служи на корист и на понос народа. Чувајући језик, бранећи своје право да будемо говорници језика који познаје норму, чувамо сопствени идентитет и не скрнавимо међе које су постављене дубоко да чувају традицију и корене, да буду на чврстим бедемима ћирилице, на трагу пута којим се ово Удружење смело назива „Чувари дела Вука Караџића”!

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.