Društvo

ДА БУДУ СВОЈИ НА СВОМЕ

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ПРОГРАМЕ СОЦИЈАЛНОГ СТАНОВАЊА

Стамбена зграда коју граде радници предузећа „Рамарк“ у насељу Обреж биће прва лична адреса за многе будуће станаре. Предвиђено је да до октобра буду завшени сви радови, а убрзо потом и свечано усељење. У згради ће бити 12 станова намењених социјално осетљивим групама – младима који излазе из хранитељских породица или установа социјалне заштите, женама жртвама породичног насиља и особама са инвалидитетом. Ово је за многе од њих, пре свега за младе људе који су били у хранитељским породицама, прва шанса да постану самостални, да буду свој на своме.

Бранкица Јелић, директорка Градске стамбене агенције и менаџер пројекта,  подсећа да је ово један од три типа стамбених решења за социјално осетљиве групе, које реализује Град Чачак у оквиру пројекта „Не остављајући никога иза себе – адекватно становање и активно укључивање осетљивих друштвених група у Чачку“, а који највећим делом финансира Европска унија. Други је реконструкција, санација или адаптација приватне породичне куће или стана кроз доделу и уградњу грађевинског материјала у максималном износу око 7.000 евра (без ПДВ). Трећа опција је куповина породичне стамбене јединице на територији Чачка, у максималном износу око 16.000 евра.

Бранкица Јелић, директорка Градске стамбене агенције

Захваљујући овом пројекту, укупно 44 социјално угрожене породице из Чачка ће решити једно од најважнијих животних питања. Уз то, предвиђена је додатна подршка кроз мере активне инклузије рањивих група. Да за овим видом стамбеног збрињавања постоји велика потреба показује и податак да је стигло скоро дупло више пријава, укупно 77, а кроз канцеларију Градске стамбене агенције протеклих месеци прошле су стотине грађана како би се распитали да ли и како могу конкурисати.

– За 12 станова у згради на Обрежу стигло је 30 пријава. Било је велико интересовање свих осетљивих категорија, посебно младих који излазе из хранитељских породица, и то до 35 година старости. Велику помоћ пружили су нам њихови координатори из Центра за социјални рад, који је, иначе, партнер на пројекту… Станови у згради на Обрежу биће дати на коришћење. У објекту ће бити и два простора за заједничке активности или економско оснаживање породица. Станови ће бити опремљени основним намештајем – наводи Јелић.

Да би се олакшало свима који су конкурисали запослени у Градској стамбеној агенцији су по службеној дужности упућивали захтеве надлежним службама за све неопходне потврде. Тренутно се обрађују све пристигле пријаве и ускоро би требало да буде објављена прва ранг листа, а после жалбеног рока и коначна расподела. Упоредо се раде и друга два конкурса – за реконструкцију породичних објеката и куповину породичних објеката. Чланови мешовите комисије на терену контролишу објекте за реконструкцију и куће за куповину. Сва документација и фотографије шаљу се донаторима. За 18 пакета за реконструкцију стигло је 27 пријава, а за куповину 14 домаћинстава било је 20 заинтересованих.

У циљу активне инклузије и економског оснаживања, сви они који буду „одабрани“ кроз сва три програма, добиће додатну подршку, што укључује и финансијску помоћ, око 3.600 евра по породици. Овај новац могу користити за самозапошљавање, преквалификације или помоћ при опремању домаћинства, у зависности коме је шта највише потребно, а планирана је правна и психолошка подршка.

– Неки су већ осмислили чиме ће се бавити, па су нашли кућу са окућницом на којој ће се бавити узгојем печурки или планирају да направе стакленик… Углавном су нашли куће у неком од села или на ободу града, али је основни услов био да сви објекти буду легализовани, и за реконструкцију и за куповину кућа -објашњава Јелић.

Иначе, за куповину куће велико интересовање показали су Роми, који су, како прича Јелић, од почетка били веома активни, једни другима су помагали и у проналаску домаћинстава.   

Пројекат „Не остављајући никога иза себе – адекватно становање и активно укључивање осетљивих друштвених група у Чачку“ реализује се у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ који спроводи Kанцеларија Уједињених Нација за пројектне услуге – УНОПС. Укупна вредност целог пројекта „Не остављајући никога иза себе“ је око 1,105 милиона евра, од чега је око 183.000 евра учешће Града Чачка, док су преостала средства из донације Европске уније. Град Чачак је донирао парцелу за градњу зграде на Обрежу, као и све неопходне прикључке, пројекат који је урадила Градска стамбена агенција… Осим њих, у пројекат су, као партнери, укључени Центар за социјални рад, Установа за пружање услуга социјалне заштите „Зрачак“ и Удружење грађана „Иницијатива за развој и сарадњу“ из Београда.

В. Т.

Фото: Градска стамбена агенција Чачак

УСКОРО УСЕЉЕЊЕ СТАНОВА НА ЉУБИЋ КЕЈУ

Изградња зграде на Љубић кеју, поред градске топлане, у којој су станови намењени за избегле и прогнане из Хрватске и Босне и Херцеговине, у завршној је фази. У наредних месец дана очекује се добијање употребне дозволе, а усељење 25 породица требало би да буде током лета. У згради је пет гарсоњера, десет једнособних и десет двособних станова. Овај пројекат је коштао око милион евра, од чега је 800.000 финансирала Банка за развој Савета Европе, посредством Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, а остатак новца обезбедио је Град Чачак.

– Првих шест месеци станови ће моћи да се користе по форми закупа по Закону о избеглицама. После тога станови ће моћи да се откупе на период од 20 година, без камате. Станари имају и друге погодности, па ће тако при откупу у старту бити отписано 50 одсто вредности стана – рекла је Бранкица Јелић.

Ову зграду гради „Инобачка“ д.о.о. са групом подизвођача.

КВОТЕ

За младе из хранитељских породица одређено је шест станова на Обрежу, четири су предвиђена за жене жртве породичног насиља, а два за особе са инвалидитетом (ОСИ).

Два пакета помоћи за реконструкцију кућа су за жене жртве породичног насиља, десет за ОСИ, три за Роме и три за остале из категорије социјално угроженог становништва.

Када је реч о куповини кућа, четири су за жене жртве породичног насиља, девет за Роме и једна за остале из категорије социјално угроженог становништва.

ЗА ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ 17 ЗГРАДА ЗА ОСЕТЉИВЕ КАТЕГОРИЈЕ

На територији Чачка у протекле две деценије изграђено је 17 зграда за осетљиве категорије, укључујући избегла и расељена лица из Босне и Херцеговине и Хрватске, учеснике ратова од деведесетих година или децу погинулих у тим ратовима, самохране родитеље, особе са инвалидитетом…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.