Društvo

ДА ЧЕТВОРОГОДИШЊА ДЕВОЈЧИЦА СТАНЕ НА СВОЈЕ НОГЕ

У СУБОТУ НА ГРАДСКОМ ТРГУ ХУМАНИТАРНИ БАЗАР ЗА НИКОЛИНУ ЋИРИЋ

Превремено рођење оставило је трајне последице на здравље четворогодишње Николине Ћирић. Након рођена пребачена је у инкубатор где је добила мождано крварење. Успостављена јој је дијагноза хидроцефалус, због чега је оперисана на Дечјој клиници у Тиршовој. Тада јој је уграђен ВП шант. Осим церебралне парализе дијагностикована јој је и епилепсија. Пре две године поново је оперисана, јер се ВП шант запушио, па је рађена ревизија. Мајка Данијела и њен супруг Марко, који живе као подстанари, нису у могућности да сами обезбеде средства за њено даље лечење – физикалне терапије, логопедске третмане, рехабилитације у бањским условима и за ортопедска помагала, а пре свега за операцију, која девојчицу чека већ у децембру. За све ово потребно је око 2,65 милиона динара. Нешто новца прикупљено је преко фондација „Буди хуман“ и „Покрени живот“, али, како истиче Данијела, све иде веома споро. За сада је скупљено мање од 200.000 динара. Због тога се у суботу, 4. децембра, на Градском тргу у Чачку организује хуманитарни базар.

Нина, како је у њеној породици зову, рођена је у седмом месецу трудноће и са само 850 грама могла је да стане у шаку своје мајке Данијеле. Сада има само 11 килограма. Још увек не хода, због чега је носе на физикалне вежбе, а после бројних логопедских третмана тек недавно је почела да говори. Да би још више напредовала, у шта верује њена породица, потребано је још много новца.

– Поред свих дијагноза, добила је и епилептичне нападе, а има и „лептир“ болест. Захваљујући сталним логопедским вежбама у последња два месеца много је напредовала, већ може и реченицу да склопи – прича Данијела Милутиновић (37), а то потврђује и Николина која је живо и насмејано дете.

Ускоро би требало да иду у Ћуприју, у једну клинику у коју долазе руски доктори. Преглед је заказан за 6. децембар, а након тога, каже Данијела, доктори ће, због спазама, Николини оперисати тетиве на нози. То ће јој, каже мајка, омогућити да буде стабилнија на ногама.

– Ако све буде како треба и због епилептичних напада, Николина би требало 11. децембра да буде оперисана. За ту операцију потребно је око три хиљаде евра. Ако не скупимо паре, Нина губи шансу за здравије детињство – наводи мајка.

Она се нада да ће након операције њена Николина стати пуним стопалом на земљу, да ће сваку физикалну вежбу радити без бола и да ће, најзад, бити способна да хода без туђе помоћи.

Породица, Нинина највећа подршка

Николина расте уз брата и две сестре, најстарију десетогодишњу Тијану, седмогодишњег брата Тихомира и најмлађу двогодишњу Лену. Велику помоћ, поред супруга Марка, Данијела има од Тијане, која поред свих школских обавеза успева да одвоји време за млађе сестре.

В. Т.

Велику помоћ за хуманитарни базар у суботу на Градском тргу (од 10 до 16 часова) пружиће Данијели иста група жена која је прошле суботе организовала акцију за Ђурђу Максимовић. Обећали су подршку и Туристичка организација Чачка (за штандове), „Дамбико“, „Патролне шапе“, Драган Толић ће опет бити Деда Мраз…

Помоћ за лечење Николине Ћирић може се уплатити на рачун: 160-6000001248314-83 (динарски) и  160600000124852047 (девизни).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.