Društvo Grad

ДАН ПРИМИРЈА У ЧАЧКУ ОБЕЛЕЖЕН ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА НА СПОМЕНИК ЧЕТИРИ ВЕРЕ

Извор: Кабинет градоначелника Чачка

Данас је у Чачку обележен Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Дан примирја обележен је одавањем почасти страдалима и полагањем венаца на споменик Четири вере. Венце су, у име Града Чачка, положили градоначелник Милун Тодоровић и заменик Владан Милић. Градском руководству, у обележавању празника, придружили су се представници организација цивилног друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије – Удружење резервних војних старешина, Удружење за неговање ослободилачких ратова Србије до 1918, Удружење потомака ратника, као и Завичајно удружење „Чачани“.

-У понедељак, 11. новембра 1918. године, потписивањем примирја,  завршен је Први светски рат – Велики рат, до тог тренутка, по броју жртава и разарању, незапамћен у светској историји. Наш народ је нарочито пострадао, не само војска, већ и цивили. Чачак је ослобођен 25. октобра 1918. године, четрдесет дана после пробоја Солунског фронта. После три дана у слободни Чачак стигао је Војвода Степа Степановић, командант славне Друге армије, коме је приређен величанствен дочек.

Без обзира колико је наш народ пострадао, захваљујући храбрим женама из Женске секције удружења резервних официра и ратника предвођеним Милицом Обрадовић, изграђена је Спомен костурница – заједничка гробница у којој су сахрањени посмртни остаци 914 војника зараћених страна из 15 земаља, различитих националних припадности и вероисповести, који су од 1912. до 1918. године изгубили живот у Чачку и околини. Споменик је пројектовао инжењер Исидор Јањић, а подигао чачански Италијан – Франческо Бербеља. Овај споменик је сведок широкогрудости, способности праштања  и космополитског духа Чачана, наших тадашњих суграђана, чиме се и данас поносимо – рекао је градоначелник Тодоровић.

Овај датум (11. новембар) се као државни празник у Републици Србији прославља од 2012. године. Пре тога се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији од 2005. године.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.