Пролеће, Црква, фото: Мима Зиндовић
Društvo

ДАНАС ЈЕ ЈЕРЕМИНДАН


Православна црква и верници данас обележавају лик и дело библијске личности Светог пророка Јеремије, за кога се верује да је заштитник од змија отровница. Српска православна црква слави га 1. маја по црквеном, а 14. маја по грегоријанском календару.

Пролеће, Црква, фото: Мима Зиндовић
Пролеће, Црква, фото: Мима Зиндовић


Народни обичаји везани за дан Светог Јеремије
По предању, за заштитиника Светог пророка Јеремије узима се змија отровница, па је главни обичај на данашњи дан управо везан за растеривање ових гмизаваца.
По предању на овај дан православни верници разгоне змије и друге гмизавце да не би преко лета досађивали. Све почиње тако што неко из куће тога дана треба да порани, узме тигањ и лупајући у њега неколико пута понови:
„Јеремија у поље, а све змије у море! Само једна остала, за зло њено остала, оба ока избола, на дан трна глогова. На четири шипова, злу коб изела“.
По народном веровању до оног места на коме се чује лупање и песма, дотле змије неће смети да се приближе. На Јеремијин дан не отварају се бритве и не ради се ништа иглом и концем.
Kо би на овај дан отворио бритву, верује се, на тога би преко целе године трчале змије.
У неким крајевима стари људи верују да се на данашњи дан не ваља ни чешљати да се не би изазивали ови опасни гмизавци.
Такође, по народном веровању у неким крајевима Србије треба пазити да се ни за ким не вуче одвезана пертла или неки кончић да се на исти начин тако не би вукле и змије.

Извор: Википедија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.