ЦРКВА, ФОТО: МИМА ЗИНДОВИЋ
Društvo Grad

ДАНАС ЈЕ МРАТИНДАН

ИЗВОР: РТС

Свети Мрата најављује зиму, данас не би требало да дајете ништа из куће

Српска православна црква и верници славе данас Светог мученика Стефана Дечанског. У народу, празник се назива Мратиндан.

ЦРКВА, ФОТО: МИМА ЗИНДОВИЋ
ЦРКВА, ФОТО: МИМА ЗИНДОВИЋ

Свети мученик Стефан Урош Трећи Немањић познат као Стефан Дечански, син је краља Милутина и отац цара Душана. Ослепљен, пет година провео је као заточеник у Цариграду, задивљујући својом мудрошћу и кроткошћу. Како учи православље, када се навршило пет година тамновања, јавио му се свети Никола и вратио му вид.

Зато је данашњи празник заветни дан за све који болују од очних болести. У знах захвалности, свети Стефан подигао је храм Високи Дечани.

Под нејасним околностима, вероватно по наређењу сина, цара Душана, на данашњи дан 1331. године, окончан је живот Стефана Дечанског, чије мошти почивају у задужбини испод Проклетија код Пећи.

Наш народ овог свеца прославља као Мрату, по Светом Мартину, који се некада прослављао на овај дан. У скоро свим нашим крајевима данас се обележавају крсне и заветне славе.

У народу се и данас чује – Свети Мрата, снег на врата, којом је означен почетак хладног и снежног периода године.

Према народном веровању Свети Мрата је заштитник вукова и данас их сазива и одређује колико оваца којем домаћину смеју да поједи током зиме па се на данашњи дан овце и стока не изводе из торова и штала.

На Мратиндан ништа се не даје из куће, не преде се вуна нити се шта пере, а не раде ни обућари и кројачи.

У неким крајевима Србије домаћин преузима све кућне послове на себе како би породица имала добру годину. Ако одбије да то уради година ће им бити лоша. 

Српска православна црква прославља данас и Светог великомученика Мину. По занимању војник, као истински хришћанин, напустио је војску и отишао у планину. После неколико година се вратио и пред окупљенима објавио своју веру у Христа. Мучен је и на крају посечен мачем, око 304 године. Над његовим моштима у Александрији је саграђена црква.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.