ЦРКВА, фото: Мима Зиндовић 1
Društvo

Данас је Свети Харалампије


ИЗВОР:РТС

Данас је Свети Харалампије

Српска православна црква и верници данас славе Светог Харалампија, празник посвећен једном од највећих мученика у историји хришћанства, познатом у народу и као „господар свих болест“.

Свети Харалампије, је био епископ у Магнезији у другом веку, а верује се да је у 113. години пострадао због Христа у време цара Септимија Севера.

ЦРКВА, фото: Мима Зиндовић

Када је у време цара Септимија Севера почео прогон хришћана, Харалампије се није крио, већ се својевољно предао. Када су га живог одрали, светац је рекао царским војницима: „Хвала вам, браћо, за то што остругавши моје старо тело, ви обновисте дух мој за нови, вечни живот“.

За живота урадио је много чудесних ствари, и многе људе преобратио је у хришћанство – због њега је чак и царева ћерка Галина прешла у хришћанство.

Верује се да је имао велике исцелитељске моћи, па у неким крајевима Србије мајке данас обавезно воде децу у цркву како би му се помолили за здравље.

Његове свете мошти поштују се од хришћана по многим местима, а његова света глава чува це до данас у манастиру св. Архиђакона Стефана на Метеорима у Тесалији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.