Društvo

ДАНАС ПОЧЕЛА ИСПЛАТА ОТПРЕМНИНА ЗА РАДНИКЕ ФАБРИКЕ РЕЗНОГ АЛАТА

Након недавног протеста, данас је коначно почела исплата отпремнина за 280 радника Фабрике резног алата у Чачку, који ће у оквиру социјалног програма добити по 200 евра за сваку годину радног стажа. Очекује се да ће исплата отпремнина бити завршена у наредних десетак дана.

Душан Ђелић, председник Индустријског синдиката ФРА

Како је истакао Душан Ђелић, председник Индустријског синдиката ФРА, држава је обезбедила 181 милион динара за отпремнине радника, тако да је коначно испоштован део договора који су почетком марта постигли са надлежнима у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Ђелић сматра да је прошлонедељни протест утицао да се убрза процедура исплате отпремнина за 280 радника.

Протест радника ФРА који је организован прошле седмице

-Организовали смо протест 16. августа, а већ наредног дана је стигло решење од надлежног министарства да су обезбеђена средства, укупно 181 милион динара, за даљу реализацију социјалног програма, то јест за исплату отпремнина. Већ 18. августа су средства пренета у трезор Пореске управе, јер је рачун Фабрике у блокади, и данас је почела исплата, тако да је првих десетак радника, од укупно 280, раскинуло уговоре о раду и добило отпремнине. Очекује се да ће исплата осталих отпремнина бити реализована у наредних десетак дана – објаснио је Ђелић, подсећајући да је социјалним програмом обухваћен укупно 452 радника ФРА, а да су у првом кругу исплате отпремнине обезбеђене за 176 радника који су задовољили један од услова за одлазак у пензију.

Након исплате отпремнина, требало би да се измире и заостали порези и доприноси за свих 452 радника ФРА за период од 12 година, почев од 1. јануара 2010, и то на зараде у висини од 32.000 динара. Осим тога, након отварања стечаја стећи ће се услови да се Фонду солидарности пријаве све заостале зараде које нису исплаћене радницима ФРА. Реч је о последњих девет месечних зарада које ће , када се услови стекну, бити измирене у висини минималца, наводи Ђелић.

В. С.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.