Društvo Kultura Obrazovanje

ДЕВЕТ ЗАХТЕВА УНИЈЕ СИНДИКАТА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА УПУЋЕНО МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ И ВЛАДИ

Извор: ГМ инфо

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) саопштила је данас да ће упутити девет захтева Министарству просвете и Влади Србије, од којих се један односи и на повећање зарада у просвети.

„Тражимо да се уради ребаланс буџета за 2023. годину и планира веће издвајање за просвету. Влада РС није испунила део Споразума о решавању спорних питања из 2015. године који се тичу успостављања платних разреда од 1. јануара 2016. године“, наведено је у саопштењу. Како наводе, Унија се залаже за однос зарада у односу 1:2:3 по коефицијенту.

„Да би се овај однос постигао потребно је планирати три повећања зарада у овој години, 1. априла 2023. године повећање коефицијента за све запослене у просветном систему за три, таква иста померања коефицијента у септембру и децембру, теткице са 6,30 на 9,30 или наставник 17,32 на 20,32 у првом кораку“, наводе из овог синдиката.

Унија констатује да је просечна зарада за децембар у Републици Србији 84.227 динара, а у образовању за исти месец 69.932, те наводе да је плата у просвети за 17 одсто нижа од републичког просека.

Фото: М. Матовић

Међу захтевима је и тај да се исплата личних примања у просветном систему изједначи са здравством, тако што би 5. или 20. у месецу поред половине плате која се исплаћује била исплаћена још једна половина зараде.

„Предлог Уније СПРС је да се то уради 5. априла 2023. године када би сви запослени примили редовни први део зараде и други део за март, па би од 20. априла били у позицији да примају зараду за текући месец“, наведено је у саопштењу.

Из овог синдиката ће тражити и исплату остатка дуговања од 50.000 динара јер је, како саопштавају, познато да је Унија СПРС у марту 2022. године потраживала 60.000 динара, а у међувремену је свима исплаћено 10.000 и наводе да су захтев из марта за толико кориговали. Просветари подсећају да се дуг односи на седам Светосавских и Новогодишњих награда, 35.000 динара по запосленом, предвиђених потписаним Споразумом о решавању спорних питања и Посебним колективним уговором за запослене у основим, средњим школама и домовима ученика, као и на уштеде које су остварене у систему смештањем преко 30 000 људи – технолошких вишкова. Тиме је државној каси, тврде у саопштењу, сачувано најмање шест милијарди динара и додају да траже 25.000 динара по запосленом.

Напомињу да се није преговарало о Светосавској/Новогодишњој награди за запослене у 2023. години, па на основу тога траже додатних 10.000 динара по запосленом за 2023. годину. Такође, инсистира се на кориговању коефицијената ненаставном особљу са четвртим и петим степеном, као и на кориговању коефицијента шефа рачуноводства са четвртим степеном и шестим степеном колико износе коефицијенти у настави, као и промену коефицијената помоћном особљу које је запослено у просвети.

„Тражимо плаћање ангажовања запосленима у систему образовања и васпитања који су радно ангажовани мимо четрдесеточасовне радне недеље на обављању послова везаних за завршни и друге испите и такмичења ученика, као и редовно и обавезно плаћање путних трошкова за радно ангажовање по горе наведеним пословима изван места боравка“, наводе у саопштењу Уније.

Како истичу захтевају и плаћање ангажовања и путних трошкова члановима у радним подгрупама при школским управама и Централној радној групи при Министарству просвете, истичући да су својим ангажовањем држави уштедели велики новац.

„Тражимо од Министарства просвете хитан договор о исплати дуговања свим колегама који су радили са ученицима по ИОП програмима, јер је држава гарантовала 10 одсто увећање на плату па нека своје законе и поштује“, наводе у саопштењу.

Министарству просвете траже хитне преговоре у домену измене Закона о основном образовању и васпитању у делу који подразумева рад по комбинованом моделу за ученике 5. до 8. разреда и Закона о основама система образовања и васпитања којим би се преконормни рад до 30 одсто норме плаћао током целе школске године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.