Kultura

DISOV BARELJEF, DAR DISOVIH POTOMAKA GRADSKOJ BIBLIOTECI

Iznad ulaza u Galeriju Gradske biblioteke od juče je postavljen i javnosti predstavlhen Disov bareljef, umetničko delo vajara Mirka Mrkića Ostroškog. Izradu bareljefa inicirale su sestre Lisa Braun i Ljiljana Janičič, potomci pesnika Vladislava Petkovića Disa, kao unuke njegove najmlađe sestre Božice.

Od 13 dece Petkovića, u šestoj generaciji „knjiga je spala na četiri slova“, ali to nije jedinstvena pojava u srpskim porodicama, rekla je pored ostalog Janičić i izrazila zadovoljstvo što je Čačak odao sva priznanja pesniku koji je bio marginalizovan, što je čini sretnim pripadnicom ove porodice. Ideja da se uradi Disov bareljef potekla je od želje da izrazi zahvalnost i svom ocu, i nakon dugog traganja za autorom dobila je prihvatljivo rešenje, rekla je Lisa Braun i naglasila da će se boriti svim silama da rodnu kuću u Zablaću renovira i dovede u stanje autentično vremenu u kome je Dis živeo, kako bi ostao spomen jednom vremenu kada je bilo mnogo talentovanih pesnika.

-Biblioteka je ulepšana novim delom koje ima vrhunsku simboliku za ovu ustanovu i grad – rekao je direktor Gradske biblioteke dr Bogdan Trifunović tim povodom i najavio drugi deo konferencije za novinare, kada je predstavljena izdavačka produkcija 58. Disovog proleća.

Trifunović je tom prilikom zahvalio pokroviteljima manifestacije, a to su Grad Čačak, Ministarstvo kulture koje je Disovo proleće uvrstilo u književnu manifestaciju prvog reda, a odnedavno i IK Pčelica. Direktor Biblioteke ukazao je i na to da je posle 23 godine redizajniran izgled pratećih publikacija, tako da su novi vizuelni identitet dobili 52. broj časopisa Disovo proleće, koji je pokrenut davne 1971, knjiga laureata Stevana Tontića pod naslovom „Zvuk sudbine, zvuk progonstva“, objavljena kao 46. izdanje u ediciji Knjiga gosta, i Katalog izložbe „Granica povučena posred srca“, čiji je autor Biljana Raičić. Savremeno vizuelno rešenje ovih publikacija potpisuje Miloš Vuk Aleksić.

O sadržaju lista Disovo proleće govorila je kourednik Tanja Vuković, koja je sa urednikom izdanja Oliverom Nedeljković priredila ovaj temat.


Najavljene su i završne aktivnosti ovogodišnjeg Disovog proleća, dodela nagrada učenicima u školi u Zablaću u četvrtak, kao i završna svečanost u petak, 28.maja u 19,30, kada će nakon otvaranja izložbe posvećene pesniku laureatu, biti dodeljena Disova nagrada za celokupan književni opus.
Z.L.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.