Aktuelno Društvo

DODELJEN STAN RATNOM VOJNOM INVALIDU

DSCN1327

Nakon dugogodišnjeg podstanarskog života, porodica ratnog vojnog invalida Nikole Maljkovića danas je rešila svoj stambeni status. U ime lokalne samouprave, ključeve socijalnog stana na Ljubić keju, u Knićaninovoj ulici br. 18, Maljkovićima je uručio Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika Čačka, poželevši im dobrodošlicu i ugodan život u novom stambenom prostoru.

Porodica Maljković izbegla je iz Hrvatske 1995. godine i do skoro je živela u kućici od 20 kvadrata u Katrzi. Socijalni stan koji su dobili na korišćene ima 48 metara kvadratnih i za njega će Maljkovići mesečno izdvajati 7.000 dinara. Iako je Nikola bio srećan što će njegova porodica konačno imati pristojan krov nad glavom, nije propustio priliku da kaže koju reč o statusu ratnih vojnih invalida – nesebičnih ljudi, koji su hrabro stajali na braniku otadžbine.

– Ti hrabri ljudi su se vraćali kući sa raznim vrstama bolesti, bez delova tela ili u mrtvačkim sanducima. I sam pripadam toj kategoriji ljudi: prilikom ranjavanja sam zadobio 60 odsto invaliditeta i dobro znam sa kakvim se sve problemima suočavaju. Apelujem sa ovog mesta na državne organe da donesu jedan zakon koji će štititi ratne vojne invalide i rešiti njihove probleme za sva vremena – rekao je Nikola Maljković.

DSCN1341Ugodan život u novom stambenom prostoru porodici Maljković je poželela i supruga stopostotnog ratnog vojnog invalida Dejana Stevanovića, koji je ovaj stan vratio lokalnoj samoupravi.

– Koristili smo ovaj stan 10 godina i kada smo uspeli da obezbedimo sopstveni krov nad glavom vratili smo ga Gradu. Stan je bio uknjižen na nas i imali smo mogućnost da ga prodamo ili izdamo, ali mi to nismo učinili, iako smo oboje invalidi. Imali smo mnogo težak period života iza sebe i želeli smo svojim primerom da pokažemo drugima da su nesebičnost i skromnost velike ljudske vrline, koje drugima mogu znatno olakšati život – naglasila je Milka Stevanović.

Prema rečima direktora Gradske stambene agencije Milana Draškića, zbog komplikovanih prepreka birokratske prirode, skoro tri godine su trajali bezuspešni pokušaji da Agencija dođe do situacije da raspiše konkurs za izdavanje ovog stana.

DSCN1338– Zahvaljujući inicijativi gradonačelnika Todorovića i Gradskog veća, uspeli smo stvari da pomerimo sa mrtve tačke i da Skupština grada izglasa pravilnik koji definiše kriterijume za rapsodelu ove stambene jedinice. Sprovedena je konkursna procedura i nije bilo neke veće zainteresovanosti ratnih vojnih invalida za ovaj stan, što svedoči da je Grad Čačak u proteklom periodu dosta vodio brigu o ovoj kategoriji naših sugrađana –  rekao je Draškić, napominjući da će porodica Maljković dodeljenu stambenu jedininicu koristiti, kako je to precizirano u potpisanom ugovoru, u narednih 10 godina, uz mogućnost produžetka ugovornog odnosa, ukoliko obe strane budu poštovale svoje obaveze, ali bez mogućnosti otkupa stambene jedinice, bar ne u ovom trenutku.

Inače, za potrebe ratnih vojnih invalida Gradska stambena agencija ima na raspolaganju 15 stambenih jedinica, od kojih samo jedna nije izdata.

V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.