Selo

ДР АЛЕКСАНДАР ЛЕПОСАВИЋ ПРЕДСТАВЉА СРБИЈУ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ IRO-A У КИНИ

ДР АЛЕКСАНДАР ЛЕПОСАВИЋ ПРЕДСТАВЉА СРБИЈУ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ IRO-A У КИНИ

Светска организација произвођача малине (International Raspberry Organization) ће крајем маја у Кини одржати, по 13. пут, светску конференцију о производњи и пласману најтраженијег јагодастог воћа. Ова организација представља кровно удружење свих произвођача малине у свету и поред Србије, њене чланице су Канада, САД, Мексико, Чиле, Перу, Аустралија, Кина, Шкотска, Енглеска, Пољска, Бугарска и Украјина. Од самог оснивања 1998. године, организација поступа у складу са начелима повећања потрошње малине у свету са акцентом на безбедности хране, размени производних и техничких информација између чланица и одржавању добрих и пријатељских односа свих актера у малинарском бизнису.

За разлику од претходних састанака, Србију ће ове године по позиву председника Светске организације произвођача малине Антонија Домингеза из Чилеа на скупу у Кини представљати др Александар Лепосавић из чачанског Института за воћарство. Општи став председника ИРО-а, као и генералног секретара ове организације Марека Павлонке из Пољске, јесте да је др Лепосавић права особа која треба да представи стање у производњи једног од најзначајнијих извозних производа српске привреде.  

Производња малине је у читавом свету у кризи, али исто тако постоје и поремећаји на тржишту, што ће бити главна тема коју ће чланице Светске организације произвођача малине обрадити током конференције која ће бити одржана крајем маја у Кини, наводи др Лепосавић:

– На предстојећој конференцији ће бити прецизиране смернице за даље поступање у сфери малинарског бизниса који се у условима велике светске економске кризе, баш као и остали сектори производње, суочио са великим проблемима. Наша земља, која се током дугог низа година сврстала међу водеће светске произвођаче, пре свега, по квалитету, по први пут се суочила са ситуацијом да је могла да остане без свог представника у овој важној светској организацији, а основни разлог за то су нагомилани проблеми у домаћем малинарству. Иначе, Србија је од оснивања Светске организације произвођача малине била њен члан и прошле године је могла да остане без свог заслуженог статуса који је и стечен захваљујући дугогодишњим напорима, пре свега, кроз унапређење технолошких процеса у примарној производњи и увођење и достизање стандарда у прерадним капацитетима који су за многе земље још увек недостижни. Конференцији ћу присуствовати као представник науке и струке, а захваљујући дугогодишњој сарадњи са руководством Светске организације имам сазнања шта се, и на који начин ради у другим земљама у којима се производи ово воће. Свакако, Србија има потенцијал да поврати своју пређашњу позицију у малинарској производњи, али је основни услов да се отклоне пропусти који су били присутни у претходним годинама како у примарној производњи, тако и у пласману овог извозног воћа. Промотивне кампање и истицање позитивних примера из наше праксе су нешто чиме се не можемо похвалити и то је оно чему се у што скоријем времену морамо далеко више посветити.

Као ретко која воћна врста, како истиче др Лепосавић, производња малине је изузетно осетљива на технолошку недисциплину, високо је зависна од степена организованости, прераде и извоза, а заједно са хладњачама и другим капацитетима за прераду чини јединствену технолошко-економску целину. Ако се све наведено узме у обзир, не треба да чуди чињеница што се у производњи ове, за економију Србије изузетно важне воћне врсте, последњих година дешавају велике осцилације. Поред негативног утицаја све наглашенијих климатских промена, недостатка квалитетног садног материјала и драстичног пада приноса последњих година, један од узрока таквих дешавања је слабија економска мотивисаност произвођача у годинама лошијих цена малине у откупу. 

– Ипак, најзначајнији разлог присутних осцилација у нашој малинарској производњи представља дугогодишње одсуство струке и недостатак практичних знања примењивих у засадима малине. Треба напоменути и измењене услове на тржишту у којима се добар део наших извозника не сналази на прави начин, због чега ће се наћи у незавидној ситуацији у сезони која је пред нама. Присуство на конференцији ће бити прилика и да се размене искуства и стекне увид на који начин су неке земље у претходним годинама унапредиле своју позицију и повећале присуство на светској тржници – истиче наш саговорник.  

Др Лепосавић има веома богату међународну сарадњу у струци, а у досадашњој каријери четири пута је био уводни предавач по позиву (2007, 2010, 2013. и 2016. године) на међународним конгресима о јагодастом воћу у Јужној Америци (Чиле, Аргентина). Такође, био је уводни предавач на Првој међународној конференцији о јагодастом воћу у Молдавији.

В. С.

Др Александар Лепосавић, виши научни сарадник чачанског Института за воћарство

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.