Obrazovanje

ДР НЕВЕНА ВУКИЋ, ПРОФЕСОР СТРУКОВНИХ СТУДИЈА, НАЈБОЉА НАУЧНИЦА ФАКУЛТЕТА ТЕХНИЧКИХ НАУКА

ПРИЗНАЊА ГОДЕ, АЛИ И ОБАВЕЗУЈУ

Поводом Међународног дана жена и девојака у науци, Универзитет у Крагујевцу је 11. фебруара по други пут доделио признања за најбоље научнице са највише резултата у научно-истраживачком раду у протеклој години на12 факултета у свом саставу и Институту за информационе технологије. Међу добитницама овог престижног признања је и др Невена Вукић, професор струковних студија, која је проглашена за најбољу научницу Факултета техничких наука у Чачку у протеклој години.

Невена Вукић je рођена у Чачку, где је похађала основну школу и Гимназију. Основне академске и мастер студије завршила је на Факултету техничких наука, Универзитета у Новом Саду. Докторирала је на Технолошком факултету, новосадског Универзитета. Запослена је на Факултету техничких наука у Чачку, Универзитета у Крагујевцу, као професор струковних студија. Удата је и мајка једног сина.

Као студент докторских студија, Невена је била стипендиста Министарства просвете науке и технолошког развоја Републике Србије, што јој је омогућило да се укључи у свет науке учешћем у домаћим и међународним научним пројектима. Стручно се усавршавала у иностранству, а као аутор и коаутор до сада је објавила преко 80 научних и стручних радова. Захваљујући посвећеном раду, стекла је звање научног сарадника у области техничко-технолошких наука.

Ова образована и вредна Чачанка је још током школовања схватила да бављење науком захтева и велика одрицања и истрајност. Признање које јој је недавно додељено сматра изузетном чашћу, али и обавезом да настави своју научно-истраживачку мисију и у њој буде још успешнија.

– Признања годе, али и обавезују да се ради још више и посвећеније. Захвална сам Универзитету у Крагујевцу који је установио ову награду као признање женама у науци, чиме је наш допринос вреднован у данашњем врло сложеном времену. Универзитет, као и Факултет техничких наукау Чачку, препознао је и подржао оснаживање жена у науци, што нам помаже да одговоримо на изазове савременог научно-истраживачког окружења. Научно-истраживачки рад је сам по себи врло захтеван и велики је изазов ускадити га са приватним животом, али подстицајно окружење оснажује жене у науци да могу да остваре своје пуне потенцијале. Ова награда је истовремено и добар пример остваривања веће видљивости девојака и жена у науци и као таква би требало да буде инспирација и садашњим и будућим генерацијама – рекла је за „Чачански глас“ др Невена Вукић.

У данашњем свету брзог технолошког развоја и иновација, неопходно је стално усавршавање да би се најновија знања и технолошка достигнућа успешно пренела студентима, а један од начина је управо научно-истраживачки рад. Истраживања којима се Невена бавила у свом досадашњем раду су највише фокусирана на проучавање различитих полимерних материјала и нанокомпозита на основу биополимера са специјалним наменама, као и структурирање савремених материјала са применом у амбалажној и графичкој индустрији. Недавна истраживања посвећена су развоју еколошких активних амбалажних материјала на основу биопластике, који се уклапају у савремене токове циркуларне економије.

Иначе, Међународни дан жена и девојака у науци, 11. фебруар, установила је Генерална скупштина Уједињених нација 2015. године, са циљем подстицања жена и девојака да се баве науком и научно-истраживачким радом.

У Србији су данас жене у науци изузетно присутне, посебно у односу на њихов удео у земљама Европске уније, али бројност жена у вишим научним звањима и на руководећим функцијама је значајно мања. Стога је и потребно борити се за њихову већу видљивост и подстицајне услове рада.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.