Društvo Obrazovanje

ДРАГОЦЕНА РАЗМЕНА ЗНАЊА И ИСКУСТАВА

РЕАЛИЗАЦИЈА ДРУГЕ ФАЗЕ МЕЂУНАРОДНОГ  ПРОЈЕКТА “MATE – MATHS ACROSS THE EUROPE”

Пројекат “MATE – Maths Across The Europe (Математика спаја Европу)” је настао као наставак истоименог међународног еТњиннинг пројекта који је реализован 2017/2018. године, аутора Јелене Кенић, професорке математике ОШДр Драгиша Мишовићу Чачку. Ово је само један у низу пројеката на којима су наставници из Чачка, Новог Пазара и Балша у Румунији успешно сарађивали. Пројекат подразумева едукацију, социјализацију и активно учешће ученика и наставника који га реализују. Планирано је да се реализује током школске 2019/20. године кроз неколико активности. Али, због епидемиолошке ситуације, пројекат није у потпуности реализован у планираном року, па је поново покренут школске 2022/23. године, када су се придружили и нови учесници, учитељи, наставници енглеског језика и педагози. Пројекат је окупио четири школе из Румуније и две из Србије, ОШДр Драгиша Мишовићиз Чачка и ОШЈован Јовановић Змајиз Новог Пазара.

Циљна група пројекта “Математика спаја Европу” су ученици основних и средњих школа и наставници који се сусрећу са потешкоћама у настави математике, како у Србији, тако и у Румунији.

– Математика је одувек сматрана тешком науком и неретко окарактерисана као најтежи предмет у школи. Многи ученици сматрају да је математика апстрактна и досадна када се реализује само у учионици, на традиционалан начин. Будући да различитим типовима ученика одговарају различити начини учења, дошли смо на идеју да разменом искустава са колегама из других школа, пронађемо најбољи начин да ђацима приближимо предмет који предајемо и да их заинтересујемо за ову научну дисциплину. Планирано је да у оквиру овог пројекта, кроз радне састанке, дружења  и размену информација између наставника математике из две српске и четири румунске школе, пронађемо начин да код својих ученика развијемо свест и љубав према математици, као и да их мотивишемо да непрестано траже везу између знања која стичу у учионици и света који нас окружује – каже за наш лист Јелена Кенић, професорка математике.

Планирано је да пројекат буде реализован у оквиру неколико различитих временских интервала. У првој фази, од маја 2019. до јануара 2020. године, осмишљен је лого пројекта, планиране су активности за реализацију и организована је студијска посета Румунији, односно, школама из Каракала и Балша. У оквиру другог дела пројекта, било је планирано да у мају 2020, ОШ “Др Драгиша Мишовић” угости колеге из Румуније и Новог Пазара, како би наставили драгоцену размену знања и искустава. Због епидемиолошке ситуације, овај део пројекта је почео да се реализује у марту ове године.  

– Од 30. марта до 1. априла ОШ “Др Драгиша Мишовић” је угостила колеге из Новог Пазара и Румуније, а у октобру наша школа ће посетити ОШ “Јован Јовановић Змај” у Новом Пазару. Током боравка у Чачку, наставници из Румуније су прво посетили нашу школу где су имали прилику да присуствују занимљивом часу математике на енглеском језику, који су припремили ученици четвртог разреда под вођством учитељице Мирјане Глишић, наставнице енглеског језика Иване Кићановић и ментора – ученика осмог разреда. Потом су посетили Школску управу и Регионални центар за стручно усавршавање. Поред историјских споменика и природних лепота Чачка, гости су посетили Институт за воћарство, Музеј и конак Јована Обреновића, Уметничку галерију “Надежда Петровић”, Цркву Вазнесења Господњег, видели највећи фикус на Балкану, Римске терме, споменик војводи Степи Степановићу. Другог дана смо дочекали колеге из Новог Пазара и том приликом је потписан и Меморандум о сарадњи наше две школе. После презентација ученика од петог до осмог разреда на енглеском језику о програму математике за основне школе, коју су припремили уз моју подршку, и бивших ђака наше школе о програму математике за средње школе, коју су припремили уз помоћ наставнице Тање Петровић, гости су видели и лепоте Западне Мораве које центру нашег града дају посебну чар, као и Овчар Бање, где нас је у Природњачком музеју дочекао водич из Туристичке организације Чачак. Посетили су и манастир Благовештење, а уживали су и у аутентичном погледу на панораму града и чачанске долине са брда Љубића. Схватили смо да је ово дружење доказ да је за лепе и корисне ствари потребна само воља и тимски рад – наглашава Јелена Кенић, додајући да су срећни што су у потпуности остварили циљ пројекта и као добри домаћини допринели пријатном боравку колега.

Наша саговорница је захвалила свим ученицима и колегама који су помогли у реализацији овог пројекта, а посебно директорки школе Стани Шипетић, чија је помоћ и подршка од самог почетка неизмерно значила.

Н. Р.

Фото: Архива Јелене Кенић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.