Grad

EKOLOGIJA NEZAOBILAZNI PUT KA EVROPSKOJ UNIJI

AMBASADOR ŠVEDSKE DANAS POSETIO ČAČAK

Investicije zemlje koju u Srbiji predstavlja Jan Lundin stigle su do Gornjeg Milanovca. U našem gradu Šveđani su najviše uložili u razvoj Reciklažnog centra u naselju Prelići i deponiju „Duboko“. Otvoreni su za privrednu saradnju, razmenu studenata i stručnjaka, prevashodno inženjera.

Ambasador Švedske sa saradnicima

 

Od 2001. Vlada Švedske je uložila u Srbiji oko 200 miliona evra. Kao velike investicije, ambasador Jan Lundin je posebno naveo „Ikeju“ u Beogradu i kompaniju „Tetrapak“ u Gornjem Milanovcu. Šveđani su i posebnu pažnju posvetili reformama u pravosuđu i policiji, podršci civilnom društvu i očuvanju životne sredine. U te vitalne državne sektore Švedska godišnje uloži skoro 11 miliona evra.

Predsednik Gradske skupštine Igor Trifunović, gradonačelnik Milun Todorović i gradski većnik Mihailo Jović

– Tražimo i dodirne tačke sa vašim gradom da bismo razvili privrednu saradnju. Za sada su nam najvažniji projekti Centar za reciklažu otpada u Čačku i deponija „Duboko“. Od pre nekoliko meseci na čačanskim ulicama saobraćaju autobusi sa hibridnom tehnologijom koje je proizvela naša kompanija „Volvo“. Ekologija je vrlo važna za ulazak u Evropsku uniju. Želimo da Srbija što pre bude članica Unije i naš partner u daljem razvoju Evrope i protoku ljudi i robe bez ograničenja – izjavio je ambasador Lundin. On je danas posetio Gradsku upravu, razgovarao sa ovdašnjim privrednicima, a i na licu mesta se uverio kako je iskorišćen novac izgradnju Transfer stanice i Reciklažnog centra u Prelićima.

– Sve efikasno funkcioniše. Potrebno je još rada, ne samo u razvoj infrastrukture. Moraju i građani da shvate koliko je reciklaža važna. Bar polovina otpada u Švedskoj završi u reciklaži, ali to postižemo uz veliku pomoć našeg stanovništva – napomenuo je Ludin.

– Šveđani su odmakli mnogo dalje od nas i u pogledu prečišćavanja otpadnih voda. Zajedno realizujemo projekat za rekultivaciju Reciklažnog centra u Prelućima. Posredstvom Razvojne agencije SIDA, Vlada Švedske uložila je bespovratna sredstva u izgradnju deponije „Duboku“, čiji je Čačak je jedan od najvećih akcionara – podsetio je gradonačelnik Milun Todorović:

– U Švedskoj živi oko 130 hiljada Srba. Dogovorili smo se i da naša dijaspora aktivnije učestvuje u razvoju Čačka. Iz kompanije „Tetrapak“ godišnje u svet ode tri miliona proizvoda. Šveđani stalno investiraju u Srbiju, nadamo se da će doći i u naš grad.

 

Na sastanku sa privrednicima ambasador Lundin je razgovarao o razmeni studenata i visokoobrazovanog kadra. Za sada će naši stručnjaci odlaziti u kraću posetu Švedskoj, radi usavršavanja, prvenstveno u oblasti informacionih tehnologija. Švedska nudi i stipendije najboljim studentima. Kako je rekao Jan Lundin, ulazak u Evropsku uniju otvoriće i nove mogućnosti u obrazovanju. Usavršavanje srpskih najboljih studenata i postdiplomaca i u Skandinaviji biće dostupnije i jeftinije.

Švedska i Srbija 2017. slave 100 godina diplomatske saradnje. U čast tradiciji, ambasador Švedske posetio je i Narodni muzej u Čačku.

– Želim da saznam što više o prošlosti i tradiciji zemlje u kojoj boravim. Da li ćemo ulagati u razvoj kulture u vašem gradu, rano je bilo šta reći. Želim prvo da vidim šta Čačak ima da ponudi – nagovestio je Jan Lundin.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.