Ivanjica Region

ФЕСТИВАЛ ИЗВОРНЕ СРПСКЕ ПЕСМЕ У ПРИЛИКАМА

Најбоље певале Ивањичанке и Луновци

     Победници јуче одржаног 19. Фестивала изворне српске песме у Приликама код Ивањице су женска певачка група „Беле раде“ из Ивањице и мушка „Луновачка моба“ из Луновог села. Најбољи солисти су Миља Драмићанин из групе „Бисери Моравице“ из Ивањице и Миливоје Милијановић из групе „Сретењске зоре“ из Раниловића код Аранђеловца.

Фото: „Инфо лига“

     Овогодишњи Фестивал окупио је 61 певачку групу из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Херцеговине и Крајине, да покажу како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и културолошки идентитет Србије. За титулу најбољих такмичило се 18 женских и 43 мушке групе. Наступ група пратио је и оцењивао жири професора на Катедри за етномузикологију ФМУ у Београду: др Сања Радиновић, мастер Ана Петровић и мастер Борисав Миљковић. Чланови жирија у школи у Приликама  одржали су и предавање учесницима манифестације, на тему, „Значај неговања традиционалног музичког наслеђа у нашем времену“.

     По оцени стручног жирија, прво место и пехар у женској конкуренцији освојиле „Беле раде“ из Ивањице са песмом „Бела ружа“, а у мушкој „Луновачка моба“ из Луновог села са песмом „Друже, твоја кућа гори“ . Друго место и пехари припали су групи „Српска шајкача“ из Пухова у женској и  мушкој певачкој групи КУД-а „Абрашевић“ из Краљева. Треће место заузели су Ивањичани, у женској конкуренцији „Бреза“ а у мушкој „Клековички жубор“.

     У категорији певања из свог краја најуспешније су биле женска група „Банија“ из Београда и  мушка „Пива“ из Плужина.

     По оцени вођа група, најбоља женска група је „Бисери Моравице“ из Ивањице а мушка „Рибница“ из Краљева.

     Најстарији учесник фестивала је Коса Николић која има 86 година из групе „Јакљанке“  а најмлађа 12-тогодишња Тамара Ћук из КУД-а „Љубиње“ из Републике Српске.  Специјалне дипломе за изворност припале су женским групама Удружења грађана „Сана“ из Старе Пазове и „Брвеница“ из Рашке, и мушкој  групи „Оморика“ из Ивањице. Диплома за сценски наступ и најперспективнију женску групу припала је КУД-у „Љубиње“ из Републике Српске а за сценски наступ мушкој групи „Ђурђеви ступови“ из Берана.

     У ревијалном делу публика је уживала уз естрадну звезду народне музике Снежану Бабић-Снеки уз пратњу оркестра Видана Перуничића-Вике и трубачки оркестар Жељка Стефановића и Александра Петронијевића из Ариља.

     Организатори манифестације су : МЗ Прилике, КУД „Прилички Кисељак“, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, Дом културе Ивањица, Туристичка организација Ивањица и Удружење изворних певачких група „Стари Влах“ Ивањица. Генерални покровитељи: општина Ивањица и Министарство културе и информисања Републике Србије.

                                                                                                                                                                                                                                 Ј.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.