Kultura

Filmski i video program Umetničke galerije

Ponedeljak, 20. novembar u 20h, još jedno veče u Galeriji rezervisano za nesvakidašnje audiovizuelne događaje i druženje sa autorima. Aleksandra Sekulić iz CZKD predstaviće program pod nazivom POKRETNE SLIKE Marijane Markoske.

Marijana Markoska je umetnica koja u svom radu ukršta različite umetničke discipline, iskustva klasičnog obrazovanja, šum pop-kulture i sećanja alternativne kulture, povezujući medijsko polje, teorijske diskurse i eksperimente koje dolaze iz trenja zahteva slobode kontra-kulturnih pokreta 20. veka sa kompleksnim mašinama spektakla 21. veka. Program je posvećen njenom radu u medijima pokretnih slika, i u razgovoru ćemo otkrivati njihove nove potencijale – ponovo.

Program projekcije:

  1. POZDRAV (DŽORDŽ BERNARD ŠO), Marijana Markoska

Dvokanalna video instalacija, 16:9, 5’ 09”, 2007.

  1. OPERACIJA SLIKA, Marijana Markoska i Katarina Kaplarski

Video, 4:3, 1’ 11”, 2009.

  1. Antigena 3D, Marijana Markoska

Video, 16:9, 4’ 34”, 2009

Nakon, a i u toku same projekcije razgovaraćemo sa Marijanom i Aleksandrom. Bonus video program prikazaćemo posle razgovora!

Program se održava uz podršku Ministarstva za kulturu Republike Srbije, a ulaz je slobodan.

Program projekcije:

Marijana Markoska: POZDRAV (DŽORDŽ BERNARD ŠO)

Dvokanalna video instalacija, 16:9, 5’ 09”, 2007.

U dvokanalnoj video instalaciji Pozdrav (Džordž Bernard Šo) prvi video je pronađeni snimak govora poznatog pisca i zagovornika eugenije, koji je nastao pri njegovoj prvoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, dok na drugom videu gledamo Markosku koja reizvodi njegove gestove čime dodatno skreće pozornost posmatrača na njegov govor. Džordž Bernard Šo govori o slavi ali i o tome da posredstvom kinematografa kao medija njegovi čitaoci mogu da ga vide i steknu realniju predstavu o njemu. U snimku napravljenom 1929. godine, on se obraća neodređenoj publici u budućnosti i podvlači značaj facijalnih ekspresija kroz navođenje primera namrštenih obrva Musolinija zbog kojih ljudi o njemu imaju pogrešan utisak kao o lošem čoveku, i u jednom trenutku mu i salutira.

Marijana Markoska i Katarina Kaplarski: OPERACIJA SLIKA

Video, 4:3, 1’ 11”, 2009.

„Operacija slika“ je kolaborativni video rad Marijane Markoske i Katarine Kaplarski koji problematizuje poziciju slikarstva kao tradicionalne umetnosti, kako u svetu savremene umetnosti, tako i u savremenom društvu. Postavlja umetnost u sebi nesvojstveno stanje temporalnosti, kao i u odnos zavisnosti od faktora društvenih aktuelnosti. Ekran kao fiktivni zid izmedju aktera i posmatrača, postavši mesto nastanka, nestanka, odnosno privremenosti slike, prikazuje društvo u dvostrukoj ulozi – onoga koji svojom dinamikom prevashodno obesmisljava proizvodnju sadržaja, istovremeno radeći na njegovoj reanimaciji.

Nagrada Prolećnog salona ULUS-a 2009.

Marijana Markoska: Antigena 3D (2009)

Video, 16:9, 4’ 34”, 2009

Digitalni video Marijane Markoske nazvan Antigena prikazuje decu koja interpretiraju odabrani tekst iz Sofoklove Antigone, i to u digitalnom 3D okruženju.

Filmske scenografije njihove generacije su idealni sajber prostori, koji se u umetničkom smislu nastavljaju na poznate, klasične obrasce. Naslov Antigena je višeznačan i predstavlja igru reči koja, pre svega, asocira na ovu antičku tragediju.

Ovaj rad takođe, kako naslovom tako i samim digitalnim medijem, ukazuje na eksponencijalni uspon nauke kroz prizmu društva: od praistorijskog „selektivnog odgajanja” do molekularne biologije i genetike, jedna od današnjih društvenih posledica ovog uspona je i hiperstimulacija dece.

Marijana Markoska je nosilac doktorata digitalne umetnosti i mastera primenjene umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Grafički dizajner, autor nekoliko samostalnih izložbi, korporativnih izložbi, umetničkih i muzičkih videa i multimedije. Član ULUS-a od 2009.

  1. godine, Marijana Markoska osvojila je nagradu za multimediju Prolećnog Salona ULUS-a. Sa njenim dizajnom, Turistička organizacija Srbije 2011. godine osvojila je prvu nagradu UEPS-a (Srbija) za neprofitni website, i prvu nagradu Festivala Turističkih Komunikacija (Crna Gora) za inovativnu web kampanju. Osim vizulenih umetnosti i multimedije, interesuje je popularna kultura.

Aleksandra Sekulić je filološkinja opšte književnosti i teroije književnosti, programska urednica u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu. U 2000im bila je programska urednica i producentkinja u Akademskom Filmskom Centru u Beogradu, i članica pokreta Low-Fi Video, projekta Medijska arheologija i grupe Kosmoplovci. Od 2019. urednica u časopisu Beton.

Master studije završila na interdisciplinarnim studijama Menadžment u kulturi i kulturna politika na Balkanu, UNESCO Chair, Univerzitet umetnosti u Beogradu i Universite Lumiere Lyon 2. 2008. godine odbranila master tezu »Arhiviranje kao kulturna forma: stvaranje video arhiva i databaza«, (original: »Archiving as a cultural form: creating video archives and databases«, mentor: prof. Milena Dragićević-Šešić, i uz stručnu pomoć kustoskinje Gabi Fajers (Gaby Wijers) u istraživanju na Times Based Arts Institute u Amsterdamu).

Diplomirala na grupi Opšta književnost i teorija književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu 2004. godine. Pohađala program Centra za istoriju i teoriju opšte književnosti 1999/2000. Polaznica obaveznog programa Beogradske otvorene škole 1998/99., sa završnim radom »Antropološki aspekti uloge boginje Atine u Eshilovoj Orestiji« (mentor: prof. Slobodan Dušanić).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.