Društvo Kultura

FOTOGRAFSKA SLIKA MENJA SVET I CIVILIZACIJU

INTERESANTNI 19. DANI FOTOGRAFIJE U SRBIJI – ČAČAK 2021.

U organizaciji Foto kino kluba “Čačak” i Foto saveza Srbije, prošle subote, 21. avgusta, svečano su otvoreni 19. Dani fotografije u Srbiji – Čačak 2021. Realizaciju ove manifestacije pomogli su Grad Čačak, Dom kulture, Turistička organizacija Čačka i Foto grupa Gradac International. Dani fotografije obuhvataju tri izložbe – “Na tragu svetlosti 2021.”, “Retrospektiva Fotokluba Rijeka” i “Fotografkinje FSS”, postavljene u srednjem i gornjem holu i u Klubu Doma kulture, koje Čačani mogu pogledati do 5. septembra.

– Ovogodišnji Dani fotografije su vrlo interesantni, jer kroz izložbu “Na tragu svetlosti 2021.” predstavljaju presek svih nagrađenih  fotografija članova Foto saveza Srbije u 2020, a prezentovan je i Fotoklub “Rijeka”, koji je osnovan pre 124 godine i jedan je od najstarijih klubova na našim prostorima. Treći segment dana fotografije je izložba “Fotografkinje FSS”. Ženska fotografija nije zastupljena koliko bi trebalo da bude, s obzirom na to da se sve više žena bavi fotografijom. Odlučili smo da ove godine prikažemo radove Jelice Milentijević, Branke Vučićević Vučković i Vesne Šikić, kako bi animirali i druge dame da se bave fotografijom – rekao je predsednik FKK Čačak Vojislav Vojo Pešterac, MF FSS i Excellence FIAP/Diijamond 2, na otvranju 19. Dana fotografije u Srbiji – Čačak 2021.

Pešterac je podsetio da danas u Čačku radi pet foto asocijacija: Foto kino klub “Čačak”, Međunarodna foto grupa Gradac International, Salon fotografije, Foto klub “Adriatik” i Foto grupa “Format”, što u svakom slučaju pozitivno utiče na podizanje kvaliteta fotografije u gradu. Veliki broj članova Foto kino kluba “Čačak” stekao je najviša priznanja, kako u okviru Foto saveza Srbije, tako i u okviru FIAP-a (Internacionalne federacije umetničkih fotografa), a klub je, takođe, dobitnik brojnih nagrada.  

“NA TRAGU SVETLOSTI”

– Kada se složi 15 knjižica “Na tragu svetlosti”, od 2007. godine do danas, to bude značajna gomila, a izložba pred vama predstavlja zbirku najuspešnijih radova iz prošle godine. Reč je o fotografijama koje su dobijale prvu, drugu ili treću nagradu na izložbama visokog ranga u zemlji i inostranstvu. Za ovih 15 godina nastala je značajna digitalna arhiva u Foto savezu Srbije koja, malo po malo, staje rame uz rame sa tradicionalnom, papirnom arhivom koja ima više od 2.000 radova. Zahvalio bih Foto kino klubu “Čačak” na pozivu da ova izložba bude postavljena u okviru Dana fotografije. Ove godine smo izložbu prvi put štampali na panoima 70×100 i još nismo formirali koncept kako ćemo arhivirati te radove. Moguće je da ćemo se dogovoriti sa klubovima da ih čuvaju u svojim arhivama i, naravno, da radovi budu dostupni i u buduće – rekao je Branislav Brkić, predsednik Foto saveza Srbije, otvarajući 15.  izložbu “Na tragu svetlosti 2021.”

“FOTOGRAFIJA NIJE LUKSUZ, VEĆ DRUŠTVENA POTREBA”

Nastavljajući tradiciju predstavljanja klubova sa teritorije bivše Jugoslavije, ove godine organizovana je izložba “Retrospektiva Fotokluba Rijeka”, asocijacije osnovane pre 124 godine. Koncept izložbe prati kontinuitet aktivnosti kluba kroz 20. i obe decenije 21. veka.
– Na izložbi je 60 fotografija, počinjemo sa 1939. i završavamo sa 2021. godinom. To je jedan mali vremeplov fotografskog stvaralaštva u Rijeci u tom razdoblju, iako se hobistička, amaterska fotografija, kako je često nazivaju, osniva 1897. godine. Dakle, sledeće slavimo 125 godina. Danas se Fotoklub “Rijeka” stručnim radom i programskim konceptom profilisao u ozbiljnu instituciju, koja je prevladala hobističku platformu i sasvim ozbiljno i kompetentno deluje u svim aspektima fotografskog stvaralaštva. U radu ne pravimo distinkciju između profesionalne i hobističke fotografske platforme, već posmatramo fotografiju kroz kategoriju dobrog i lošeg stvaralaštva. Pokrenuli smo Festival riječke fotografije PHOTORI, te Festival fotografije za mlade “Život je lijep”, koje već niz godina realizujemo. Volim da kažem da fotografija nije luksuz, već društvena potreba – naglasio je profesor Borislav Božić, predsednik Fotokluba “Rijeka”, zahvalivši domaćinu na mogućnosti da se evocira sećanje na saradnju fotografa u nekadašnjoj zajedničkoj državi, ali i na prilici za otvaranje nove saradnje, za nove razmene fotografske slike, koja od kad se pojavila, 1839. godine, menja svet i civilizaviju.

SPECIFIČNA KREATIVNOST I DAROVITOST DAMA

Izložba “Fotografkinje” predstavlja stvaralaštvo dama iz Foto saveza Srbije: Jelice Milentijević, Branke Vučićević Vučković i Vesne Šikić, koje su nosioci zvanja fotograf 1. klase Foto saveza Srbije i prestižnog međunarodnog zvanja asocijacije umetničkih fotografa – Ekcelencije FIAP-a, najavio je Zoran Milošević, majstor fotografije Foto saveza Srbije i međunarodnog zvanja AFIAP.  

– Nakon prelaska sa analogne fotografije u svet digitalne fotografije sve se iz korena menja, nema više foto laboratorije, razvijanja filma, hemikalija i satima ručne izrade fotografija u tamnoj komori. Nema više savladavanja fotografskog zanata. Zanat postaje prošlost. Ostaje samo kreativnost i darovitost. Digitalna fotografija je donela beskrajan komfor i lakoću, a samim tim učinila je i dostupnom svima, tako da veoma raste prisustvo žena na domaćim i međunarodnim salonima, gde one ispoljavaju svoju specifičnu kreativnost i darovitost. Tako je i danas, pred nama su tri dame sa svojim fotografijama, koje su učesnice brojnih salona, nosioci zvanja i domaćih i visokih međunarodnih. Jelica stasala i kao autor sazrela u takozvanoj školi Foto kluba Beograd, dobro poznatoj, Vesna u Foto klubu Valjevo, okružena kolegama, osvedočenim vrsnim majstorima fotografske umetnosti i klubu koji traje više od pola veka i Branka sa nama, u Foto kino klubu Čačak, učestvuje u životu i radu kluba, kao dobitnica brojnih nagrada na salonima u zemlji i svetu. Sve tri stasavaju i sazrevaju u vrsne autore, jer stvaraju u dobrom okruženju i nalaze se na sigurnom putu uspeha, što najbolje pokazuju njihove fotografije. Na njima je samo da istraju. Nadam se da ćemo jednog dana ovde gledati i njihove majstorske kolekcije,  što im od srca želim – naglasio je Zoran Milošević.

FOTOGRAFIJA, POSEBAN PEČAT ČAČKA

U ime pokrovitelja Grada Čačka, pomoćnik gradonačelnika Miroslav Petković rekao je da se grad ponosi manifestacijom Dani fotografije, kao i Foto kino klubom “Čačak”, koji postoji 44 godine i svojim umetničkim stvaralaštvom gradu daje poseban pečat.

– Treba pohvaliti i to što članovi Foto kino kluba “Čačak” dobijaju brojna priznanja u zemlji i inostranstvu za svoj stvaralački rad. Grad Čačak je uvek pomagao Foto kino klub, i u izdavačkoj delatnosti, i u realizaciji brojnih izložbi. Imali smo sjajan razgovor sa gostima iz Rijeke, iz njihovog Fotokluba, tako da ćemo uzvratiti ovu posetu. Čačak već ima dobru konekciju sa Rijekom i to je lepo, da se divni ljudi, umetnici spajaju i druže – istakao je Petković, izrazivši veliku zahvalnost Voju Peštercu, koji sa svojim saradnicima sjajno promoviše fotografiju, jer oni svojim umetničkim radom daju poseban pečat Čačku.

Nela Radičević 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.