Aktuelno Društvo

GALEB NIKAČEVIĆ NA FACELOOK-U U ČAČKU

KULTURA DIJALOGA NA PUTU DO EVROPSKE UNIJE

U organizaciji Foruma Mladih Evropskog pokreta u Srbiji u Čačku je u ponedeljak, 20. maja, organizovana Facelook diskusija, u okviru projekta ”EnlargEUrope”. Iako je sagovornik bio zanimljiv i veoma poznat novinar „Vice“-a Galeb Nikačević, ovaj događaj nije privukao veliki broj mladih u Čačku. Nina Cvetanović, menadžer projekta ”EnlargEUrope”, rekla je da je ova diskusija jedan u nizu događaja koje u gradovima Srbije organizuje Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji, a koji su posvećeni temi proširenja EU.


Kako je i najavljeno, zainteresovani su imali priliku da sa Galebom razgovaraju o evropskim vrednostima, o tome šta za njega znači biti Evropljanin, o građanskom aktivizmu i evropskim integracijama. On je govorio i o svojim iskustvima koje je kao građanin Srbije imao u raznim zemljama Evrope, o tome kako nas drugi gledaju u raznim kontekstima, ali i šta Evropa znači za Italijane, Špance, Nemce, Britance… Govorio je Nikačević i o kulturi dijaloga, a koja, smatra on, u Srbiji gotovo da ne postoji, zbog čega je posebno važno otvaranja dijaloga približavanja, a ne razlikovanja.
Galeb Nikaćević Hasci-Jare, voditelj muzičkih emisija od tinejdžerskih dana, sada glavno lice MTV Adria, novinar, kreativni direktor i producent „Vice“-a, veoma je aktivan u kampanjama za inkluziju osoba sa Daunovim sindromom i koncept „stanovanja uz podršku“, jer i sam ima sestru sa ovim sindromom.
Cilj projekta ”EnlargEUrope”, koji traje do 2020. godine je da se, kroz dijaloge sa poznatim ličnostima iz raznih oblasti, građanima Srbije, pre svega mladim ljudima, približe vrednosti Evropske unije, ali i da se sazna o izazovima koji očekuju Srbiju i koristima koje proces pristupanja EU donosi. U projekta Evropskog pokreta Srbije učestvuju partneri iz još pet zemalja – NGO ALPHA Centar iz Crne Gore, GONG iz Hrvatske, Udruženje mladih za promociju preduzetništva iz Litvanije, Rumunsko akademsko društvo i Poljska fondacija Roberta Šumana. Projekat se sufinasira iz programa EU Evropa za građane i građanke.
V. T.
Više o ovoj temi u novom broju „Čačanskog glasa“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.