G.Milanovac

GM: DRUGO MESTO ZA GM U OKVIRU PROJEKTA „REFORMA POREZA NA IMOVINU“

Gornji Milanovac se svrstao među pet najuspešnijih opština u Srbiji u projektu „Reforma poreza na imovinu“, osvojivši drugo mesto i nagradu od 300.000 franaka.


Ažuriranje baze podataka o nekretninama i uspešnost naplate poreza na imovinu u 44 opštine u Srbiji, osnovni su ciljevi programa koji je podržala Vlada Švajcarske, a Gornji Milanovac je osvojivši drugo mesto, dobio kao nagradu 300 hiljada franaka.
Dodela nagrada upriličena je u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, a prisutnima su se obratili Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi RS, Ursula Lojbli, šefica švajcarske Kancelarije za razvoj i saradnju i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Nagradu je, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, u ime opštine Gornji Milanovac preuzela zamenica predsednika Jadranka Dostanić.


Ona je istakla da je ove godine povećan prihod od naplate poreza za 20 odsto, kao i da je povećan broj nepokretnosti koje su oporezovane, a značajno je i veoma efikasno ažuriranje baze podataka o poreskim obveznicima, što je i doprinelo da se opština Gornji Milanovac nađe kao drugoplasirana u ovom projektu.


„Pre dve godine smo imali oko 70 miliona prihoda od poreza na imovinu, ove godine imamo blizu 83. miliona. To su značajno uvećana sredstva u smislu broja osiguranika i potpisanih nepokretnosti. Ovaj projekat je jako značajan, mimo toga što u budžetu opštine imamo priliv više od 20 odsto, građani počinju da razmišljaju na pravi način, svako mora da ima obavezu da plati porez, a on im se vraća u vidu infrastrukturnih i drugih projekata“, rekla je Dostanić, i dodala da će dobijena sredstva biti iskorišćena za projekat razvojnog karaktera.

U donošenje odluke u koju je svrhu najbolje upotrebiti dodeljena sredstva biće uključeni i građani opštine Gornji Milanovac.
Dostanić je istakla da je veoma značajno što se sredstva mogu koristiti za projekte unapređenja života žena u ruralnom području, za unapređenje života invalidnih lica, lica sa posebnim potrebama i starih lica.
Projekat je sproveden u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.