Aktuelno Društvo

GRADSKO VEĆE: NAJAVLJENA REKONSTRUKCIJA FASADA U GRADSKOM JEZGRU

Članovi Gradskog veća su prošlog utorka, između ostalog, usvojili odluku o uređenju i sanaciji fasada u užem centru grada, kako objekata u javnoj, tako i u privatnoj i mešovitoj svojini, u cilju očuvanja starog istorijskog jezgra Čačka i lepšeg izgleda gradske ekstra zone. Ovu odluku će razmatrati i odbornici grada Čačka.

CA PANORAMA BUS PLUSKako je najavio gradonačelnik Čačka Milun Todorović, tokom leta bi trebalo da bude započeta rekonstrukcija fasada na više objekata u najužem gradskom jezgru. Grad Čačak je za te namene u ovogodišnjem budžetu opredelio tri miliona dinara, ali se u realizaciji ovakvih projekata očekuje i značajna podrška države.

DSCN1246– Prioritet će imati fasade javnih zgrada, Mećuopštinskog istorijskog arhiva, Galerije „Nadežda Petrović“, a već imamo obezbećena sredstva za rekonstrukciju Galerije „Risim“. I Republička vlada će opredeliti sredstva za takvu namenu, kao vid pomoći lokalnim samoupravama. Javni poziv će biti otvoren 15 dana. Podrška će biti obezbećena najboljim projektima i naš cilj je da rekonstruišemo što više fasada. Ove godine ćemo učiniti što je moguće više, kako bi u najužem gradskom jezgru bilo rekonstruisano što više fasada, jer su one ogledalo grada i svih nas – istakao je gradonačelnik Čačka, najavljujući da će rekonstrukcija pojedinih fasada biti započeta odmah nakon odobravanja projekata i obezbeđivanja svih tehničkih uslova za njihovu realizaciju, dakle već tokom leta.

Kako je naveo Todorović, nažalost, neke fasade javnih objekata nisu rekonstruisane skoro 40 godina i konačno je došlo vreme da se uredi spoljašnost zgrade Međuopštinskog istorijskog arhiva.
– Očekujem da ćemo ove godine rekonstruisati fasadu Međuopštinskog istorijskog arhiva, ali pored toga i fasade još nekoliko zgrada. U zavisnosti od visine investicije, radovi će biti finansirani iz budžetskih sredstava Grada Čačka, ali se očekuje i podrška Republike. Tražićemo sredstva iz republičkog budžeta. Da bi ovakvi projekti bili realizovani, neophodno je da menadžment ustanove ili sami stanari zgrada što pre urade dokumentaciju i konkurišu na javni poziv koji će biti raspisan – objasnio je gradonačelnik Todorović.

– Iako prioritet imaju javni objekti, to nikako ne znači da neće doći do izražaja i kvalitetni projekti za rekonstrukciju fasada stambenih zgrada u užem gradskom jezgru, koje će podneti stambene zajednice, mada će većina njih imati problem da obezbedi ostatak neophodnih sredstava – naveo je Milan Draškić, direktor Gradske stambene agencije, navodeći kao dobar primer rekonstrukciju fasade zgrade „Fruške gore“, koja je urađena kao pilot projekat krajem prošle godine, kada je Grad Čačak opredelio 600 hiljada dinara budžetskih sredstava za nabavku neophodnog građevinskog materijala, dok je ostatak iznosa do pune vrednosti investicije obezbedila stambena zajednica te zgrade iz donacija.
V. S.

Оставите одговор