Aktuelno Grad

GRADSKO VEĆE USVOJILO ODLUKU O MOGUĆNOSTI ZADUŽIVANJA GRADA

DSCN1373Gradski većnici su na današnjoj sednici usvojili odluku o mogućnosti zaduživanja Grada u visini do 149 miliona dinara.Kako je naveo gradonačelnik Milun Todorović, Grad Čačak sve svoje obaveze plaća na vreme i budžet je likvidan, ali ukoliko neka lokalna samouprava želi da bude ozbiljna investiciona destinacija, neophodno je da ulaže u infrastrukturu.
– Danas na računu grada imamo 327, na konsolidovanom računu 366 miliona dinara. Svih sedam naših javnih preduzeća posluje pozitivno, a na njihovim računima je 93 miliona dinara. Prošle godine u junu, na računu smo imali 246 miliona dinara, što znači da je taj iznos sada uvećan za 81 milion dinara – naveo je Todorović, ističući da je ovogodišnji budžet Grada investicioni i da je cilj ulaganje u nove projekte.

DSCN1385– Napravili smo prvi korak za pribavljanje u javnu svojinu 13,54 hektara zemljišta na hipodromu u Preljini (na Republiku Srbiju) kako bi bila izgrađena trafostanica. EPS je izdvojio više od 180 miliona dinara za te nemene. Ispunili smo sve naše obaveze koje smo i preuzeli, osim saobraćajnice. Uraduili smo kanalizaciju, optički kabal“- rekao je gradonačelnik Čačka.

PRIORITETI „GRADCA“ ULICA 10 I SINĐELIĆEVA

Gradsko veće je usvojilo aneks ugovora sa Javnim preduzećem „Gradac“ o održavanju i izgradnji opštinskih puteva i ulica za 2017. godinu. Kako je navedeno u aneksu ugovora o realizaciji programa održavanja, zaštite i razvoja opŠtinskih puteva u 2017. godini, u cilju smanjenja saobraćajne gužve u centru grada, prioritet „Gradca“ u narednom periodu biće nastavak izgradnje Ulice 10 i probijanje Sinđelićeve, što podrazumeva intenziviranje radova. Prema rečima Todorovića, značajna novčana sredstva biće izdvojena i za eksproprijaciju parcela, a deo sredstava za tu namenu biće obezbeđen iz kreditnog zaduženja Grada.

DSCN1381– Prioritet „Gradca“ je izrada kompletnog projekta Ulice 10. Imamo nekoliko nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, ali nam sledi usvajanje javnog interesa, što će olakšati celokupan postupak. Na dobrom smo putu da rešimo zamenu zemljišta sa „Autoprevozom“ na trasi ove ulice. Radićemo i na probijanju Sinđelićeve ulice, koju treba da spojimo sa Ulicom Vojvode Stepe. Uradićemo kompletnu rekonstrukciju Zlatiborske ulice, uključujući i zamenu azbestnih cevi. Ove godine ćemo raditi i most na Lozničkoj reci – istakao je gradonačelnik Todorović i dodao da će ove godine, osim Zlatiborske, biti rekonstruisana i Ulica Aleksandra Savića. Na uređenje seoskih i atarskih puteva biće utrošeno 18 miliona dinara.

BOLJA KONTROLA UTROŠKA NOVCA ZA SUBVENCIONISANI PREVOZ
Grad Čačak i „Autoprevoz“ će posredstvom posebnog softvera ubuduće dobiti preciznu evidenciju na koji način se troše sredstva iz gradskog budžeta za korisnike koji imaju subvencionisani prevoz. Softver će pokazati da li je 26 miliona dinara, koliko Grad izdavaja iz budžeta, previše ili premalo novca za uslugu koju obavlja gradski prevoznik, naveo je Todorović.

Gradski većnici su, između ostalog, usvojili i izveštaje o radu Doma zdravlja za drugu polovinu 2014, 2015. i 2016. godinu.
V. S.

Оставите одговор