Aktuelno Grad

Gradsko veće: ZA PROGRAME CRKVI I VERSKIH ZAJEDNICA ŠEST MILIONA DINARA

Na današnjoj sednici Gradskog veća razmatrani su amandmani na predloge odluka o izmenama i dopunama Statuta Grada Čačka, kao i obavljanju komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja. Od četiri podneta amandmana, većnici su prihvatili dva. Preostala dva amandmana biće predmet skupštinske rasprave.

Gradsko veće je donelo odluku o raspisivanju javnog konkursa za dodelu sredstava crkvama i verskim zajednicama za realizovanje programa u 2018. godini. Većnici su, takođe, razmatrali i prihvatili predlog stručne komisije za izbor godišnjih, odnosno posebnih programa u oblasti sporta u vezi izveštaja podnosilaca programa o realizaciji, kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta na teritoriji Grada u 2017. godini.

– U ovogodišnjem budžetu Grada Čačka opredelili smo šest miliona dinara za programe crkava i verskih zajednica. Raspisujemo konkurs za dodelu sredstava, kako bi se novac utrošio tokom godine tamo gde je to najneophodnije – rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Gradsko veće je razmatralo i utvrdilo predlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Upravnog odbora JP „Rzav“ Arilje o raspodeli dobiti iz 2017, koji predviđa da se sa nešto više od 16 miliona dinara pokriju gubici preduzeća iz prethodnih godina.

Većnici su razmatrali i dali pozitivno mišljenje o predlogu odluke o promeni naziva pojedinih ulica (ukupno deset) na teritoriji Grada Čačka.

Gradski većnici su, između ostalog, utvrdili i predlog rešenja o otuđenju i pribavljanju u javnu svojinu građevinskog zemljišta razmenom između Grada Čačka i “Čips veja” doo Čačak.
Odgovarajući na pitanje novinara o trenutnom stanju i aktuelnim dešavanjima u Fabrici reznog alata, gradonačelnik Milun Todorović je objasnio da je gradsko rukovodstvo uložilo velike napore da FRA opstane, ali da dalja sudbina tog preduzeća zavisi prvenstveno od države, ali i rukovodstva fabrike i zaposlenih u tom kolektivu.

– Problem sa Fabrikom reznog alata datira unazad 15 godina, ako ne i više, i on je zaista veoma kompleksan. Došli smo do prelomne situacije u Fabrici reznog alata, koju moramo svi zajedno rešiti – sindikati, zaposleni, ali i lokalna vlast je tu da pomogne, kako bi se pronašlo dugoročno rešenje. Za dve godine imali smo više od 20 sastanaka, najviše u Ministarstvu privrede, a Fond za razvoj je pomogao ovu fabriku sa ne tako malim sredstvima. Ministarstvo odbrane je donelo zaključak da je FRA od vitalnog značaja za namensku industriju Republike Srbije i ona i jeste u tom statusu. Problemi su veliki, u fabrici radi više od 550 ljudi, za koje se porezi i doprinosi ne plaćaju dugi niz godina. Mi se borimo za FRA i sve zaposlene i nećemo odustati sve dok postoji i jedan jedini promil mogućnosti da to preduzeće opstane. Šanse postoje, svi zajedno radimo na rešenju i ubeđen sam da ćemo, uz podršku Ministarstva privrede i Vlade Republike Srbije, naći dugoročno rešenje. Ne možemo da banalizujemo stvar, koja više od 15 godina ide u određenom pravcu. Postoji veliki balast ranijih presuda, otuđenja imovine, kao i neplaćanja dažbina. Ono što je važno jeste da čelik stiže, da ima sirovina za proizvodnju i da se u ovom trenutku radi za poznatog kupca, a to je država, odnosno namenska industrija – naglasio je gradonačelnik Todorović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.