Društvo Grad

ГРЕЈАЊЕ У СКЛАДУ СА ПРЕПОРУКАМА ВЛАДЕ СРБИЈЕ

ЧАЧАНСКЕ ТОПЛАНЕ ЋЕ БИТИ СПРЕМНЕ ДО 1. ОКТОБРА

Чачанске топлане ће за испоруку топлотне енергије бити спремне до 1. октобра, као и претходних година, потврдио је за наш лист директор ЈКП за грејањеЧачакДанко Ћаловић. Иако грејна сезона званично почиње 15. октобра, у овом предузећу су већ завршени ремонти свих постројења, као и припрема за почетак нове грејне сезоне. С обзиром на актуелну кризу, на повећање цена електричне енергије и гаса, предузеће је урадило план уштеда електричне и топлотне енергије за предстојећу грејну сезону, али је и оснивачу поднело захтев за повећање цене услуга грејања.

ПОВЕЋАЊЕ ЦЕНЕ ГРЕЈАЊА?

– Јавно комунално предузеће “Чачак” ће за испоруку топлотне енергије за предстојећу сезону бити спремно до 1. октобра, као и претходних година, иако грејна сезона званично почиње 15. октобра. Сва постројења система даљинског грејања, укључујући и топлотне изворе, мрежу и подстанице су у исправном стању. Технички и функционално предузеће је потпуно спремно, кад се пусти гас уследиће хладне пробе, а када буду ниже температуре и топле пробе. На основу препоруке Владе Републике Србије, ове године ће бити нешто рестриктивније грејање. Обезбедили смо енергенте, довољне количине гаса. Потписан је уговор са Јавним предузећем “Србијагас”, по садашњој цени, а од Нове године ће бити нова цена гаса – нагласио је на почетку разговора Данко Ћаловић, директор ЈКП за грејање “Чачак”.

С обзиром на повећање цене електричне енергије, које у односу на прошлу годину износи 92 одсто за предузеће и повећање цене гаса за 35 процената, и то до краја године, као и да се после тога очекује даље поскупљење ових енергената, ЈКП за грејање “Чачак” је оснивачу поднело предлог за повећање цене услуга грејања, каже Тања Тодоровић, руководилац финансијског сектора.

– Према Уредби Владе Републике Србије предузеће је већ 1. септембра оснивачу дало предлог за повећање цене услуга грејања на основу стечених услова, односно, према уговорима потписаним до 31. децембра. Цена гаса је повећана за 35 процената у односу на претходну годину, а цена електричне енергије 92 одсто у поређењу са 2021. годином. Према тим параметрима и осталим материјалним трошковима, трудићемо се да цену услуге грејања не повећамо више од 10 до 15 одсто. Сада чекамо сагласност оснивача. Поред свих уштеда и побољшања ефикасности система, ЈКП “Чачак” ће морати да одустане од инвестиција које нису есенцијалне за рад предузећа, како би умањили “притисак” на цену услуге грејања – наглашава Тања Тодоровић.

ПЛАН УШТЕДА: КАСНИЈИ ПОЧЕТАК ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ, СКРАЋЕЊЕ ГРЕЈНОГ ДАНА, У СТАНОВИМА 20 СТЕПЕНИ

У складу са планом уштеде енергије Владе Републике Србије, предузеће је урадило план мера за уштеду електричне и топлотне енергије. Планирана потрошња електричне енергије за период од 1. 9. 2022. до 31. 3. 2023. износи 3.350.000 kWh, а израчуната је на онову претходне грејне сезоне.  

– Планиране мере за смањење потрошње електричне енергије, које захтевају финансијска средства нису предвиђене у котларницама, али су предвиђене у подстаницама, на секундарној инсталацији, где је уграђен мали број пумпи са фреквентном регулацијом. Планиране мере за смањење потрошње електричне енергије, које не захтевају финансијска улагања су организационе мере, као што су ригорозније искључење расвете и, евентуално, каснији почетак грејне сезоне и скраћење грејног дана – каже директор Ћаловић.

Планирана потрошња топлотне енергије за период од 1. 9. 2022. до 31. 3. 2023. износи 80.000.000 kWh, а израчуната је на онову претходне грејне сезоне, увећана за нове објекте који се прикључују.

– Главни циљ је, поред уштеда у производњи енергије, остварити уштеду у предаји енергије зградама. Произведена енергија у претходној сезони је била већа од предате за 16 одсто, а потребно је повећати предату енергију. Планиране мере за смањење потрошње топлотне енергије, које захтевају финансијска средства су предвиђена у дистрибутивну мрежу (топловод), а не у котларнице, где смо завршили потребне ремонте. Планиране мере за смањење потрошње топлотне енергије, које не захтевају финансијска улагања су организационе, техничке и информационе. Организационе мере подразумевају каснији почетак грејне сезоне и скраћење грејног дана. Техничке мере су подешавање, односно, смањење режима грејања према спољној температури у примарном кругу котларница и у секундарној инсталацији у зградама, да би захтевана температура у стану од 20-22 степена прешла на 19-21 степен, иако је препорука Владе да не треба загревати станове изнад 20степени. Важно је знати да сваки степен повећава потрошњу енергије за седам одсто – наглашава директор Ћаловић.

Поред свеобухватне рационализације свих трошкова у предузећу, чачански даљински систем грејања је постао изузетно ефикасан и захваљујући унапређивању техничко технолошког процеса, постављањем SCADA система, нових котлова и горионика. Информационе мере управо подразумевају целодневно праћење подстаница, којих је тренутно 70, где је уграђен даљински систем управљања и надзора SCADA. Подстанице са даљинским системом управљања и надзора су углавном уграђене на зградама које имају највећу потрошњу. Сви главни топлотни извори су летос повезани на даљински систем управљања и надзора, где ће се остварити још веће уштеде, с обзиром на то да су уштеде остварили и у прошлој сезони, објашњава директор, напомињући да и уштеде имају свој лимит.

ИНВЕСТИЦИЈЕ И ПРОЈЕКТИ

– Започете инвестиције морамо завршити. Велики део топлификације у вези са пројектом “Чачак, престоница културе 2023. године” је завршен. Предстоји повезивање инсталација дуж Улице цара Душана, односно, у будућој Спортској сали, “Соколани” и Уметничкој галерији “Надежда Петровић”. Следи и повезивање Историјског архива и Народног музеја у систем даљинског грејања. За ову годину је планирана и инвестиција од које не можемо одустати, а реч је о измештању топловода у Улици 10, имамо извођаче и материјал је већ набављен – каже директор, подсећајући да је током лета котларница код Агрономског факултета проширена, захваљујући донацији Града Чачка (20 процената) и Владе Републике Србије (80 одсто средстава). Иначе, ова котларница је са три, повећана на шест мегавата инсталисане снаге, што значи да има великих резерви одакле се могу снабдевати и зграде дуж Светосавске улице, као и остали објекти јавне и приватне намене.

Поред ових инвестиција и редовних ремонтна, предузеће је започело и чишћење старих постројења, мазутних топлана, с обзиром на то да је Влада Србије предочила да топлане могу поново да користе горива, попут мазута.  

– Ми тренутно нисмо у могућности да користимо мазут, као супститут, пошто су потребна одређена подешавања, која ће бити урађена у наредном периоду. Важно је да смо обезбедили довољне количине гаса и потписали уговор са “Србијагасом”. Иако је за будуће време, такође, веома је важно што смо са Европском банком за обнову и развој започели бесплатне пројекте догревања и загревања на топлотне пумпе, користећи будућу Фабрику за пречишћавање отпадних вода, као и бесплатне студије за термоизолацију зграда. После тих студија, које би требало да покажу оправданост инвестиција, ЈКП за грејање “Чачак” ће заједно са Градом у наредним годинама реализовати ове пројекте. Поред тога, започели смо и пројекат на биомасу у јавно-приватном партнерству. Надзорни одбор и Скупштина града су већ донели одлуку, а предузеће је добило одобрење од Комисије за јавно-приватно партнерство Владе Републике Србије. Пуно нам помаже Канцеларија за јавна улагања, а следи и закључивање уговора са изабраним приватним партнером. На тај начин Град и ЈКП “Чачак” би могли да стекну још један извор снабдевања топлотне енергије и то обновљиви извор – рекао је Данко Ћаловић.

Н. Р.

СОЛИДНА НАПЛАТА ПОТРАЖИВАЊА

Иако је и иза овог јавног предузећа тежак период услед пандемије ковида и украјинске кризе, наплата потраживања је, ипак, солидна. 

– Наплата је можда мања за пар процената, него пре пандемије, али је и даље око 100 одсто наплаћених потраживања, која су фактурисана у текућој години. Решавамо и проблеме старих дуговања наших корисника, па се смањује и број великих дужника. Позивамо кориснике да заједно са нашим стручним службама пронађемо најбоље решење у вези са дуговањима, као и другим проблемима уколико их имају – апелује Ћаловић, захваљујући редовним платишама.

НОВА ПРИКЉУЧЕЊА У СКЛАДУ СА РАЗВОЈЕМ ГРАДА

Када је реч о новим прикључењима, директор наглашава да се предузеће прилагођава развоју града и подсећа да у овом тренутку Чачак доживљава експанзију станоградње:

 – Нова прикључеља су била велика у протеклој сезони, што нам, такође, помаже да смањимо “притисак” на цену, али захтева и одређене инвестиције предузећа, да изградимо магистралне и остале кракове топловода. У претходној години прикључено је око 35.000 квадратних метара на систем даљинског грејања. А издати су технички услови за проширење за још више од 40.000 квадратних метара. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.